Kina er et skridt tættere på at være en »dystopisk overvågningsstat«: Indfører obligatorisk ansigtsgenkendelse for alle

Ansigtsgenkendelse er blevet et obligatorisk skridt på vejen til at få et sim-kort i Kina. Det er nemlig blevet lovpligtigt for kinesere, der vil købe et nyt sim-kort at lade sig registrere med et såkaldt ansigtsscan først.

En kvinde passerer overvågningskameraer i Akto, en by i Kinas famøse Xinjiang-region, der er kendt for en massiv overvågning af borgerne. Det er i samme region, at op mod en million muslimske minoriteter ifølge kritikere bliver holdt fanget i lejre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Greg Baker/Ritzau Scanpix

Det er ikke længere tilstrækkeligt for kinesiske mobiltelefonejere, der ønsker et nyt sim-kort, at fremvise gyldigt ID og få taget et billede, hvilket hidtil har været kravet. Fremover skal kinesere også have ansigtet scannet af programmer, der benyttes i forbindelse med ansigtsgenkendelse.

Sådan lyder en ny landsdækkende lov ifølge The Guardian. Den nye lov, som trådte i kraft 1. december, påbyder alle teleselskaber at anvende »kunstig intelligens og andre tekniske metoder« til at verificere identiteten på borgere, der ønsker at købe og registrere nye sim-kort til deres mobiltelefoner.

Ifølge Kinas industriministerium skal loven hjælpe med til at »beskytte kinesiske statsborgeres rettigheder i cyberspace« – med ansigtsgenkendelsen bliver de fleste mobilbrugere dog også væsentligt nemmere at spore, skriver The Guardian.

Et ansigtsscan kan anvendes til at overvåge befolkningen i højere grad, end Kina allerede gør. Billedet kan eksempelvis med kunstig intelligens sammenholdes med billeder og optagelser fra overvågningskameraer andre steder i landet for på den måde hurtigt at finde frem til, hvor i det store land en bestemt person opholder sig.

Den omstridte teknologi bliver stadig mere udbredt i Kina, hvor kameraer til ansigtsgenkendelse allerede er blevet installeret i supermarkeder, lufthavne, skoler, offentlige transportmidler og koncertsteder.

Menneskeretsorganisationen Human Rights Watch mener, at det nye tiltag er endnu et skridt på vejen mod, at Kina bliver en »dystopisk overvågningsstat«, skriver The Guardian.

Kina har i årevis forsøgt at opfordre internetbrugere til at lade sig registrere med den rette identitet online i stedet for at være anonym på sociale medier. I 2017 vedtog landet således en lov, der forpligter sociale medier og websteder til at verificere brugeres identitet, før de lader brugere skrive på deres platforme, oplyser BBC. Med den nye lov bliver det så endnu nemmere at holde øje med, hvad kinesere foretager sig online, idet de fleste tilgår nettet via deres mobiltelefoner.

Det nye tiltag har allerede fået flere anonyme, kinesiske brugere til at slå alarm online, skriver både BBC og The Guardian.

»Der er end ikke plads til en lille smule frihed. Alt bliver kontrolleret. Du kan ikke sige, hvad du vil, eller vælge, hvad du vil,« skriver en bruger på den såkaldte mikroblog Weibo. Andre brugere bifalder tilsyneladende indgrebet, som de finder, i højere grad beskytter deres rettigheder.