Kina efter dom i territoriestrid: Smid afgørelse i papirkurven

International domstol blev manipuleret, raser Kina efter afgørelse, der går landet imod.

Dette billede fra 2015 viser angiveligt kinesiske fartøjer, der arbejder på at anlægge en kunstig ø i Det Sydkinesiske Hav ud for den filippinske ø Palawan. Kina gør krav på store områder af Det Sydkinesiske Hav, og har trods en domstolsafgørelse ikke i sinde at slække på sin håndhævelse af egen sikkerhed og interesser i området, lød det i går. Arkivfoto: Ritchie B. Tongo / EPA Fold sammen
Læs mere
Foto: RITCHIE B. TONGO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: »Den kinesiske regerings holdning til afgørelsen er klar... det er ikke andet end en lap papir. Den vil ikke blive håndhævet. Jeg håber, at alle smider den afgørelse i en papirkurv eller placerer den på en hylde – sæt den i arkiverne, og gør intet andet.«

Sådan lød det fra Kinas viceudenrigsminister, Liu Zhenmin, da han i går mødte pressen i Beijing. Afgørelsen, han henviste til, er en internationalt bindende dom fra Den Faste Voldgiftsret i Haag, der har slået fast, at Kina ikke har ret til at gøre krav på enorme områder i Det Sydkinesiske Hav. Sagen blev rejst ved domstolen af Filippinerne for tre år siden med den påstand, at de kinesiske krav var i strid med FNs Havretskonvention. Det har domstolen i Haag nu slået fast er tilfældet.

At Kina ville tabe sagen var ventet, og den kinesiske regering havde på forhånd nægtet at respektere afgørelsen. Men reaktionerne fra toppen af Kinas Kommunistparti og i landets statsejede presse har været mere skingre end ventet. Ud over at opfordre til at smide dommen i skraldespanden, anklagede Liu Zhenmin den internationale domstol i Haag for at være blevet manipuleret. Sagens fem dommere havde modtaget penge fra Filippinerne og muligvis også fra andre, udtalte han på pressemødet ifølge avisen Financial Times.

Kina har argumenteret for, at domstolen ikke har haft bemyndigelse til at påtage sig sagen, men beskyldninger af den art fra et medlem af regeringen er en eskalering af den kinesiske kampagne mod domstolen.

Kinas flåde vil fortsat patruljere i farvandet

Liu Zhenmin lancerede ved samme lejlighed en ny hvidbog om de kinesiske krav i Det Sydkinesiske Hav. Den bød ikke på ændringer eller indrømmelser og var fortsat baseret på den såkaldte nipunktslinje, der udgør omkring 85 procent af hele havet. På presse-mødet foreholdt den kinesiske viceminister sig også til, hvorvidt Kina vil oprette en identifikationszone i luftrummet over havet. Det gjorde Kina for tre år siden over Det Øst-kinesiske Hav, hvilket betyder at andre landes fly skal søge om kinesisk tilladelse, inden de flyver ind over området.

»Hvorvidt Kina vil oprette den (identifikationszonen, red.), afhænger af,i hvilken grad vi er truet. Hvis vores sikkerhed er truet, har vi selvfølgelig ret til at oprette den,« udtalte Liu Zhenmin. Kinas forsvarsministerium har derudover understreget, at den kinesiske flåde vil fortsætte med at patruljere i de omstridte farvande. Og ifølge en leder i Folkets Dagblad vil landet tage »alle nødvendige midler i brug for at beskytte sin territoriale suverænitet og sine maritime rettigheder og interesser«.

I den filippinske hovedstad, Manila, har de første reaktioner på dommen derimod været afdæmpede, selv om præsidentens talsmand har indrømmet, at humøret i regeringen er højt. Præsident Rodrigo Duterte er ganske ny i embedet, og inden han blev valgt, var hans retorik over for Kina hård og uforsonlig, men det har ændret sig noget siden.

Han har flere gange givet udtryk for, at forhandlinger med Kina er en mulighed, hvis det gavner Filippinerne. Efter afgørelsen fra domstolen i Haag har han fået et væsentligt stærkere forhandlingsgrundlag.