Kina begrænser internetadgang

De kinesiske censurmyndigheder skærper kontrollen og lukker smuthul for landets internetbrugere. Det er blevet sværere at kravle over The Great Firewall of China og ud på det frie internet.

Kinesiske internetbrugere får nu endnu vanskeligere ved at komme på nettet end hidtil. Myndighederne begrænser adgangen yderligere. Her er det kinesere på internetcafé. Fold sammen
Læs mere
Foto: How Hwee Young
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Internet eller intranet?

Over en halv milliard kinesere har i dag online internetadgang, men de er skærmet af fra nogle af verdens mest populære hjemmesider og taler mere med hinanden end med omverdenen. Nu har de kinesiske myndigheder sat en kampagne i værk, der skal gøre det endnu vanskeligere for landets internetbrugere at komme på Facebook, Twitter eller YouTube, der er blokeret i Kina.

Den begrænsede adgang skyldes en række reguleringer, der i den sidste ende er designet til at fastholde Kommunistpartiets kontrol over samfundet - også på internettet.

I daglig tale er mekanismen bedre kendt som The Great Firewall of China. Verdens mest avancerede form for internetcensur. Internetbrugere i Kina har dog længe formået at finde vej over, under eller uden om internetmuren. Enten ved teknologisk fingerfærdighed eller ved at betale for udenlandsk VPN-software, der giver krypteret adgang til de forbudte sites. Det nye tiltag fra de kinesiske myndigheder er netop målrettet disse VPN. Den statsejede avis Global Times startede med at konstatere, at den kinesiske firewall var blevet opgraderet. Det kunne ses med det samme. En række udenlandske forhandlere af den populære software måtte over for deres kunder beklage, at de ikke længere kunne tilbyde den samme service i Kina. Ifølge myndighederne har brug af udenlandske VPN i Kina altid været ulovlig.

Tyveri af rettigheder

»Begrundelsen om, at VPN er ulovlige at bruge, er absurd, eftersom disse VPN ikke er registreret i Kina. Det svarer til at mene, at alle hjemmesider i hele verden skal have en kinesisk licens,« siger Michael Johnson fra organisationen Greatfire.org, der monitorerer censuren på det kinesiske internet. Han ser den seneste udvikling som et tegn på, at det kinesiske styre ønsker at øge kontrollen online og samtidig give konkurrencemæssige fordele til kinesiske internetvirksomheder.

»Den store plan for myndighederne har været at få så mange kinesere på nettet som muligt, men samtidig at beholde fuldstændig kontrol over, hvad de skriver, og hvem der er. Ved at blokere de største udenlandske hjemmesider og støtte lokale versioner kan de spore stort set al online-trafik i Kina. Stort set. VPN er et problem for dem. Det er et smuthul, de gerne vil lukke,« siger han.

Den nye stramning kommer ikke kun til at ramme kinesiske internetbrugere, men også udenlandske virksomheder. Tyveri af intellektuelle ejendomsrettigheder er en velkendt problemstilling i Kina. Af samme grund bruger mange udenlandske firmaer i Kina sikre internetforbindelser, når vigtige eller følsomme informationer sendes rundt i virksomheden. Derfor har bl.a. det amerikanske handelskammer i Kina kritiseret den seneste udvikling.

Skadeligt for udenlandske virksomheder

Til nyhedsbureauet AP siger ekspert i kinesisk politik Willy Lam, at topledelsen i Beijing er klar over den skadelige effekt, de nye regler har på udenlandske firmaers forretning i Kina. Alligevel bliver stramningen gennemtrumfet.

»Der er ikke noget kompromis, hvad angår den politiske nødvendighed af at kontrollere internettet,« siger han.

Der findes ikke nogen officiel liste over, hvilke udenlandske hjemmesider, der er blokeret for internetbrugere i Kina. Sociale medier som Facebook og Twitter er bandlyst, hvilket også gælder menneskerettighedsorganisationer og andre, der kritiserer det kinesiske styre. Nogle gange finder blokeringen sted i en begrænset tidsperiode, mens der andre gange er tale om en mere permanent sortlistning. Det sidste ser ud til at være tilfældet for de to store mediehuse New York Times og Bloomberg. Begge er faldet i censurmyndighedernes unåde efter at have publiceret detaljerede beretninger om kinesiske ledere og deres familieformuer.