Kina arresterer endnu en mafiaboss

Politiet i en af Kinas største byer har anholdt endnu en mafiaboss i en stor kampagne, der begyndte sidste år, og hvor flere tusinder er blevet arresteret.

Kinesisk politi på vej i retten med Chongqings tidligere justitschef Wen Qiang, som blev dømt og henrettet for bestikkelse, voldtægt og for at beskytte lokale mafiabander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Den 48-årige Wang Neng var medlem af Kinas Kommunistparti. Og så var han mafiaboss. I sidste uge blev han anholdt af politiet, der har sigtet ham for organiseret kriminalitet, pengeafpresning, våbenbesiddelse og vold.

Det er den seneste anholdelse i en stor kampagne, som politiet i Chongqing begyndte sidste år, og som nu er ved at være afsluttet. I alt er 3.600 personer blevet arresteret, og der kører stadig retssager mod 1.000 af dem. Hele 65 personer er blevet idømt dødsstraffe.

Chongqing ligger i det sydvestlige Kina. Der bor lidt over fem millioner mennesker i selve byen men 31 millioner mennesker i hele området.

Forurenet og kriminel

Kineserne forbinder ofte Chongqing med to ting.

For det første at der ikke er nogen cykler i byen, fordi der er så mange bakker.

For det andet, at byen er under voldsom økonomisk udvikling.

Det gør Chongqing til en af de mest forurenede byer i Kina. Og til en af de mest kriminelle. De seneste ti år var det i høj grad mafiaen og folk som Wang Neng, der havde kontrol med byen.

Og det gik højt op i systemet. Wang Neng var ikke blot medlem af Kinas Kommunistparti, han sad også i Chongqings parlament. Det benyttede han - ifølge politiets anklager, som det officielle nyhedsbureau Xinhua, har beskrevet - til at afpresse især lokale forretningsfolk. Ofte med vold. Politiet har også arresteret 20 personer, der ifølge anklagerne var med i Wangs bande.

I alt har politiet anholdt 100 embedsmænd, politikere og politifolk, hvoraf 42 af dem indtil videre er dømt for at danne bander.

Justitschef henrettet

Den lange kampagne nåede det foreløbige højdepunkt i begyndelsen af juli, da Wen Qiang blev henrettet.

Wen Qiang var justitschef for Chongqing. Han blev i april fundet skyldig i at tage imod bestikkelser for cirka ti millioner kroner og for ikke at kunne redegøre for en formue på lidt over otte millioner kroner.

Han blev også dømt for at beskytte bander samt for i 2007 at have voldtaget en universitetsstuderende.

Det er især den 61-årige Bo Xilai, der blev udnævnt som partisekretær for Chongqing i 2007, som har fået æren for kampagnen.

Men der er voksende kritik af indsatsen, hvor der blandt andet er beskyldninger om ulovlige metoder som for eksempel tortur.

Bo Xilai har også profileret sig markant i medierne, hvilket er sjældent for en kinesisk politiker. Det ses som et led i at opnå en toppost i 2012, hvor der skal vælges nye ledere i centralregeringen.