Kina anholder aldrende systemkritiker

Kinesisk politi har anholdt den 81-årige forfatter og journalist Huang Zerong. Sidste måned offentliggjorde han en kritisk tekst rettet mod propagandachefen i Kinas Kommunistparti, Liu Yunshan, der tidligere på året besøgte Danmark.

Liu Yunshan, der her hilser på Marianne Jelved og Bertel Haarder under sit besøg i Danmark i juni, er blandt de kinesiske politikere, som den aldrende systemkritiker Huang Zerong har kritiseret i skarpe vendinger. Nu er Huang Zerong blevet anholdt af kinesisk politi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: I en alder af 81 år var han ikke længere i fare for at blive fængslet for sine synspunkter, har den kinesiske forfatter Huang Zerong tidligere udtalt. Han tog fejl. Natten til søndag blev han ført væk af politiet. Huang Zerong, der i Kina er kendt under forfatternavnet Tie Liu, var gået til ro og blev vækket, da det hamrede på døren ved et-tiden. Politiet beskyldte ham for at have »startet skænderier og fremprovokeret problemer«, en anklage der hyppigt bliver brugt mod kinesiske rettighedsaktivister og systemkritikere. Politiet ransagede lejligheden og tog Huang Zerong med til arresten i centrum af Beijing, hvor han blev formelt sigtet.

For den kinesiske forfatter er der ikke noget nyt i at være i myndighedernes varetægt. Han blev første gang tilbageholdt i 1957. Dengang arbejdede han som journalist og blev beskyldt for at være kontrarevolutionær og en modstander af Kommunistpartiet. Han blev et af mange ofre for en af de landsdækkende kampagner iværksat af den daværende leder i partiet, Mao Zedong. Straffen var hele 23 år i Kinas frygtede arbejdslejre. Da han endelig slap ud, blev tiden i lejrene udgangspunkt for et omfattende forfatterskab. Hans bøger og artikler beretter om egne og andres lidelser fra en periode, der stadig er tabu og underlagt censur i Kina.

Mange af Huang Zerongs udgivelser blev beslaglagt af politiet, der også konfiskerede adskillige computere, en iPad og en mobiltelefon. Men at Huang Zerong denne gang er kommet i myndighedernes søgelys, skyldes næppe hans skriverier om uretfærdigheder, der fandt sted for flere årtier siden. Sidste måned rettede han en skarp kritik mod en af de mest magtfulde personer i Kinas Kommunistparti.Huang Zerong har længe været efter nummer fem i partiet, Liu Yunshan, der er propagandaansvarlig og dermed bestemmer over statspressen og censurmyndighederne. Liu Yunshan er korrupt og årsagen til de kinesiske mediers lave troværdighed, skrev Huang Zerong i en artikel lagt på internettet den 29. august. Fortsætter Kommunistpartiet med at lade folk som Liu Yunshan være en del af ledelsen, vil det føre til partiets fald, advarede han.

Liu Yunshan har de seneste to år været en del af den magtfulde stående komité i Kommunistpartiet. I juni besøgte han Danmark, hvor han mødte statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og åbnede det nye kinesiske kulturcenter på H.C. Andersens Boulevard i København.

Kan straffes med op til ti års fængsel

Hvilken skæbne, der nu venter 81-årige Huang Zerong, er stadig uvis. I første omgang kan politiet fængsle ham i op til 30 dage. Ifølge den kinesiske lovgivning kan anklagerne mod ham give op til fem års fængsel. Er der tale om flere lovovertrædelser, går strafferammen helt op til ti år. Huang Zerong er langtfra den første systemkritiker, der bliver anklaget for at »starte skænderier og fremprovokere problemer«, men han skiller sig alligevel ud.

»Tie Liu blev født den 29. maj 1933. Det gør ham til den ældste person i Kina mistænkt for at starte skænderier og fremprovokere problemer!,« skriver advokaten Liu Xiaoyuan på Twitter. Flere udenlandske organisationer har allerede reageret på anholdelsen.

»Regeringen i Beijing har forsøgt at undertrykke Ties ideer i næsten 60 år, og selv om han er over 80 år, giver de ikke op. Det imponerende er, at det gør han heller ikke,« lyder det fra den amerikanske forfatterforening American PEN.

Huang Zerongs familie har endnu ikke besluttet, hvilken advokat der skal forsvare ham under en eventuel retssag. Endnu håber de, at myndighederne frafalder anklagerne grundet hans høje alder.