Kina afviser at give sig i handelsstrid med Trump

Kina har holdt sine løfter, siger kinesisk talsmand forud for muligvis afgørende forhandlinger i Washington.

Siden sidste år har Kina og USA på skift forhøjet toldsatserne på hinandens varer til en samlet værdi af mindst 360 milliarder dollar. (Arkivfoto) Johannes Eisele/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kina afviser beskyldninger fra den amerikanske præsident, Donald Trump, om, at landet skulle have brudt løfter i handelssamtalerne mellem de to lande og vil ikke "kapitulere over for noget pres".

Det siger det kinesiske handelsministeriums talsmand, Gao Feng, på et pressemøde, forud for at parterne tager hul på muligvis afgørende forhandlinger i Washington.

»Den kinesiske side har holdt sine løfter, og det har ikke ændret sig,« siger talsmanden på pressemødet i Kinas hovedstad, Beijing.

»Kina vil ikke kapitulere over for noget pres, og vi har viljen og evnen til at forsvare vores egne interesser.«

Trump har skærpet retorikken mod Kina forud for forhandlingerne i Washington.

På et vælgermøde i Florida natten til torsdag dansk tid rettede Trump nye anklager mod Kina om at have brudt løfter i handelssamtalerne.

Tidligere på ugen bekræftede USA's topforhandlere, at USA er indstillet på at indføre forhøjede toldsatser med virkning fra fredag denne uge, som Trump advarede om i weekenden.

»De forhøjede toldsatser, som vi har planlagt? De skyldes, at de (Kina, red.) har brudt aftalen,« sagde præsidenten på valgmødet i Florida.

»Vicepremierministeren (fra Kina, red.) flyver hertil i morgen, men de har brudt aftalen. Det kan de ikke. Så de kommer til at betale.«

Trump har truet med, at de ti procents ekstra told, som USA allerede har indført på kinesiske varer til en værdi af 200 milliarder dollar, vil stige til 25 procent fredag.

Talsmanden for det kinesiske handelsministerium siger torsdag, at hvis det sker, vil der komme et "nødvendigt modsvar" fra Kina. Han oplyser ikke noget om, hvad det vil bestå i.

Aktiemarkeder i Europa og Asien faldt igen torsdag på grund af handelsstriden.

/ritzau/AFP