Kina afviser ansvar for tysk fødevareskandale

Tyske myndigheder har entydigt placeret ansvaret for 11.000 syge tyske skolebørn hos kinesiske jordbær. Men de kinesiske myndigheder afviser ethvert medansvar for fødevareskandalen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Frosne kinesiske jordbær har i Tyskland fået skylden for, at mere end 11.000 skoleelever for nylig blev syge med akut diarre og opkast - populært kaldet roskildesyge.

Men kilden til det voldsomme sygdomsudbrud kan umuligt stamme fra Kina, lyder det nu fra de kinesiske myndigheder, der ifølge den kinesiske avis China Daily er »skuffede og forvirrede« over de tyske myndigheders hårde dom over de kinesiske jordbær.

Ifølge China Daily har de kinesiske myndigheder nøje undersøgt rester af partiet af de frosne jordbær uden at finde spor af den såkaldte norovirus, som gjorde de tyske elever syge.

De tyske myndigheders problemer med at udpege synderen til fødevareskandalen er langt fra enestående. Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan myndighederne i Danmark er løbet panden mod en mur, når de forsøger at spore de ansvarlige bag store sygdomsudbrud, hvor importeret frugt eller grønt gør danskere syge.

I en sag, hvor italienske tomater formentlig var skyld i 2011s største salmonellaudbrud, afviste den italienske grossist og producent blankt at stå bag smitten. Det samme skete, da over 400 danskere i 2010 blev syge af fransk salat.

Sagerne fik europaparlamentariker Christel Schaldemose (S) til at foreslå et europæisk fødevarepoliti med et rejsekorps, der kan tage rundt og bistå med at opklare store fødevareudbrud.

Sagen fra Tyskland er opsigtsvækkende, ikke mindst fordi smittekilden tilsyneladende er frosne jordbær, der normalt ikke anses for at være så risikobetonede som eksempelvis frosne hindbær. I 2005 kostede frosne polske hindbær fem mennesker livet og gjorde flere tusinde syge herhjemme.

Fødevarestyrelsen har netop gjort det til et lovkrav, at alle offentlige institutioner samt restauranter, cafeer og bagere skal koge frosne hindbær, inden de bruges i eksempelvis desserter. Indtil videre har meldingen fra de danske myndigheder været, at man følger sagen fra Tyskland, men at der ikke er grund til at skærpe kravene til frosne jordbær.

Cateringgiganten Sodexo, der serverede skolemaden med de inficerede jordbær til de tyske børn, har ifølge tyske medier beklaget og tilbudt alle syge børn et gavekort på 50 euro. Samtidig har Sodexo bebudet, at man stopper samarbejdet med den kinesiske distributør.