Kina afslører økonomisk plan

Den kinesiske regering afslørede sent i går en plan, der skal redde Kina fra økonomisk nedtur.

I aftes afslørede den kinesiske regering en drastisk plan, der er et forsøg på at holde den finansielle krise uden for landets grænser.

Frem til 2010 skal der investeres hele 3,4 billioner (3.400 mia., red) kroner i en lang række projekter, som skal stimulere den kinesiske økonomi. Der er først og fremmest tale om investeringer i infrastruktur. F.eks. bygning af jernbaner, undergrundsbaner, veje, motorveje, elnettet, vandrør og vandreservoirer.

Derudover skal der også investeres i bl.a. sociale byggerier og i sundhedssektoren. Det skriver det officielle nyhedsbureau Xinhua.

Den globale finanskrise er på mange måder gledet uden om den kinesiske økonomi, der de seneste cirka fem år har haft robuste vækstrater på over ti procent. Men nu er også den kinesiske økonomi begyndt at vise svaghedstegn. Kinesernes forbrug falder. Ligesom huspriserne og aktiekurserne.

Men først og fremmest kan krisen mærkes for de virksomheder, der lever af at eksportere varer til eksempelvis USA og Europa, hvor efterspørgslen er faldt drastisk.

Begejstring blandt G20

Det er især gået ud over Kinas sydlige provinser, der har tusinder af fabrikker som lever af eksport. De seneste uger har flere måtte lukke, og tusinder af arbejdere er på kort tid blevet arbejdsløse.

Den kinesiske redningsplan blev hilst velkommen af Verdensbanken og lederne af verdens største økonomier, G20, der netop nu er samlet til møde i Brasilien. G20-landene skal også mødes i Washington den 15. november, hvor de skal diskutere den økonomiske krise.

Kinas økonomiske pakke er på 586 milliarder amerikanske dollars. Til sammenligning var den amerikanske redningspakke, som senatet vedtog under den netop overståede valgkamp, på 700 milliarder dollars. Men den kinesiske økonomi er fire gange mindre end den amerikanske.