Kina åbner tusindvis af fodboldskoler

Kina skruer op for talentudviklingen og vil op på 20.000 fodboldskoler inden 2018. Samtidig køber kinesiske klubber udenlandske stjernespillere som aldrig før – Wayne Rooneys agent er disse dage i Kina i forbindelse med en mulig handel.

Modelfoto: Kina skruer op for talentudviklingen og vil op på 20.000 fodboldskoler inden årets udgang. Samtidig køber kinesiske klubber udenlandske stjernespillere som aldrig før – Wayne Rooneys agent er disse dage i Kina i forbindelse med en mulig handel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angel Luis Simon Martin

Den traditionsrige britiske klub Manchester United kan være ved at miste et af sine helt store ikoner. Den engelske landsholdskaptajn Wayne Rooney, der kom til klubben som 18-årig, har sendt sin spilleragent til Kina. Her forsøger han ifølge BBC at få en aftale i hus, inden transfervinduet lukker 28. februar.

Kinesisk klubfodbold har de seneste år været inde i en rivende udvikling, hvor transfersummer og lønninger overgår niveauet i selv de største europæiske ligaer. Brasilianske Hulk, argentinske Carlos Tévez og italienske Graziano Pellè er blot nogle af de store navne, der i dag spiller i Kina.

Men de store budgetter og udenlandske stjernespillere har endnu ikke gjort meget for at forbedre Kinas ringe resultater, når det kommer til landsholdsfodbold. Landsholdet er rangeret som nummer 86 på FIFAs verdensrangliste – lige under Trinidad og Tobago. Holdet har stort set ingen chance for at nå med til VM i Rusland i 2018.

De skuffende resultater er et problem for landets politiske ledelse, hvor præsident og partichef, Xi Jinping, er en dedikeret fodboldfan. Han har som mål, at Kina skal kvalificere sig til et VM, afholde et VM og vinde et VM.

Sidste år udarbejdede den kinesiske regering derfor en plan for, hvordan Kina skal blive en elite fodboldnation inden 2050. Den har sat fornyet fokus på talentpleje og fører nu til, at Kina sætter turbo på konstruktionen af fodboldskoler. Inden årets udgang skal der være 20.000 af slagsen på landsplan. Før var målsætningen at ramme det antal i 2020. Derudover er planen at nå op på 50.000 fodboldskoler i 2025. Kina har i dag omkring 13.000 fodboldskoler.

»Dette er en holdbar måde at finde fodboldtalenter til vores fremtidige trup på. At forbedre kinesisk fodbold er ikke længere bare en drøm,« siger Wang Dengfeng, vicepræsident i det kinesiske fodboldforbund, til den kinesiske avis Folkets Dagblad.

Fra Danmark til Kina

At talentmassen er for lille, er de kinesiske sportsmyndigheder fuldt ud klar over. Det har bl.a. ført til et nyt samarbejde mellem Danmark og Kina.

I efteråret besøgte DBUs formand, Jesper Møller Christensen, Beijing for at underskrive en samarbejdsaftale med det kinesiske fodboldforbund. Det skyldes i høj grad stor kinesisk interesse for at lære om dansk talentudvikling og fodboldkultur.

»Det er vigtigt at få dem til at forstå, at de bliver nødt til at lave en pyramidestruktur med græsrodsfodbold i bunden, derefter klubber, så eliteklubber og til sidst landsholdet. Det er den måde, vi har bygget det op i Danmark, og det er de ret fascinerede af. Men vi har 100.000 ulønnede frivillige ledere, og det kan de simpelthen ikke forstå. Der kan vi fortælle om, hvordan vi engagerer vores frivillige ved, at man bliver stolt af at give noget til samfundet,« sagde den danske fodboldformand ved den lejlighed til Berlingske.

Sidste og eneste gang Kina deltog ved en VM-slutrunde var i 2002, hvor holdet tabte alle kampe uden at score et mål.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina.