Kim Jong-uns søster har taget styring over militæret: Derfor truer hun pludselig Sydkorea med bål og brand

Nordkoreas nye militærleder er en ung kvinde, der har meget at bevise. I weekenden truede hun med at sende soldater ind i fredszoner, og tirsdag sprængte hun et forbindelseskontor til Sydkorea i luften.

Kim Yo-jong er søster til Nordkoreas øverste leder, Kim Jong-un, og hun har i de seneste måneder påtaget sig en ny, stor opgave: Hun har fået kontrol over landets militær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jorge Silva/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nærmest ud af det blå har Nordkorea fået en ny nummer to. Mens hele verden spekulerede i, om Kim Jong-un mon lå for døden med coronavirus, trådte hans søster til og overtog styringen af militæret.

Og Kim Yo-jong, som søsteren hedder, har hurtigt gjort sig bemærket i Sydkorea. I løbet af weekenden har hun truet med at sende nordkoreanske soldater ind i grænseområder, som siden Koreakrigen i 1950erne har været demilitariserede, og tirsdag sprængte hun et forbindelseskontor mellem Nord- og Sydkorea i luften.

Ifølge Bloomberg er det en af de største eskaleringer i konflikten mellem Nord- og Sydkorea i årevis, efter at der de seneste år har været en vis politisk opblødning mellem de to lande.

Men hvorfor truer den nye militærleder pludselig med bål og brand? Den officielle forklaring er, at Nordkorea er træt af de propagandaflyveblade, som sydkoreanske aktivister bliver ved med at sende med balloner ind over grænsen til det hermetisk lukkede land.

Men der er flere andre mulige forklaringer på den pludselige eskalering af konflikten mellem Nord- og Sydkorea. Det fortæller Camilla Nørup Sørensen, Nordkorea-ekspert ved Forsvaret, til Berlingske.

Frustration over forhandlinger

Først og fremmest kan eskaleringen være udtryk for, at Nordkorea er utilfreds med de forhandlinger, der på det seneste har stået i stampe med Sydkorea og USA. USA forhandler blandt andet med Nordkorea om at lette på FN-sanktionerne mod landet, hvis nordkoreanerne til gengæld forpligter sig til at nedruste atomvåbenprogrammet.

Der har dog ikke været mange fremskridt i forhandlingerne, siden Donald Trump og Kim Jong-un mødtes i Singapore i 2018 og igen i Hanoi i 2019. Ingen af møderne førte til en aftale mellem landene.

Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, har samtidig forsøgt at skabe et bedre forhold til Nordkorea.

»Det er typisk nordkoreansk taktik at lancere denne slags angreb for at vise sin frustration, få opmærksomhed og lukke en proces ned for at genstarte den,« siger Camilla Nørup Sørensen til Berlingske.

»Det er et signal til Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, om, at der nu skal leveres på nogle af de løfter, som han har givet i forbindelse med forhandlingerne – ellers er Nordkorea villig til at rulle hele processen tilbage,« forklarer hun:

»Men det er også et signal til USA og det internationale samfund om, at Nordkorea stadig er der og har en masse våben og kort på hånden, som de ikke har spillet endnu. Dem er de villige til at tage i brug, hvis ikke der bliver løftet på nogle af de sanktioner, som de er underlagt.«

Og når det handler om at få Vestens opmærksomhed, er der et andet aspekt, som nordkoreanerne formentlig er opmærksomme på:

Timing.

Er Trump på vej ud?

Om fem måneder går amerikanerne til stemmeboksene igen, og set fra nordkoreanernes perspektiv er der overhængende fare for, at en ny præsident kommer til magten:

En præsident, som ikke er lige så positivt indstillet over for at forhandle med Nordkorea, som præsident Donald Trump hidtil har vist sig at være.

Med andre ord er det nu, at Nordkorea skal lægge pres på USA, hvis de vil se fremskridt i forhandlingerne og slippe for nogle af de hårde sanktioner mod dem, forklarer Camilla Nørup Sørensen:

»Nordkoreanerne risikerer, at de får en amerikansk præsident, der ikke på samme måde er villig til at forhandle med Nordkorea. Det er derfor nu, at de skal have noget ud af Donald Trump, inden de kan risikere, at han ikke er der mere.«

Intern magtkamp

Men der kan også være en tredje grund til, at Nordkorea nu eskalerer konflikten med nabolandet. Og den kan findes i Nordkoreas allerøverste lag, vurderer Camilla Nørup Sørensen.

Det er nemlig bemærkelsesværdigt, at det ikke er Kim Jong-un, der står i spidsen for eskaleringen mod Sydkorea. Det er i stedet hans søster, Kim Yo-jong, der er trådt i karakter og nærmest leder krisen.

»Det er ret interessant, for det tyder på, at der er et eller andet i gang i den interne topledelse af Nordkorea,« mener Camilla Nørup Sørensen, der samtidig understreger, at de færreste ved, hvad der egentlig foregår i Nordkoreas regime.

»Der vil givetvis være utilfredshed i det nordkoreanske militær over, at der nu skal en ung kvinde ind og styre dem, så hun har noget at bevise. Hun skal vise, at hun er en stærk kvinde, der tør svare igen, når Nordkorea bliver udfordret,« vurderer Camilla Nørup Sørensen.