Kim Jong-uns søster ankommer sortklædt til historisk OL

Sydkoreas præsident har trykket hænder med den officielle leder af Nordkoreas delegation til OL.

Sydkoreas præsident har trykket hænder med den officielle leder af Nordkoreas delegation til OL. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lee Jin-man

Flere historiske møder finder sted forud for og under åbningen af vinter-OL i Sydkorea fredag.

Nordkorea har sendt en delegation til den sydkoreanske nation til trods for den anspændte forhold mellem de to nationer, der teknisk fortsat er i krig.

Fredag morgen dansk tid ankom Kim Yo-jong, der er en yngre søster til den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, til Sydkorea, hvor hun skal deltage i OL-åbningsceremonien.

Hun ankom klædt i en sort frakke med et supermoderne privatfly og smilede til det massive opbud af medier, der følger hende tæt.

Sammen med den nordkoreanske delegation deltog hun i en reception inden åbningsceremonien, der finder sted klokken 12.00 dansk tid.

Ifølge nyhedsbureauet Yonhap har den sydkoreanske præsident, Moon Jae-in, og det nominelle statsoverhoved i Nordkorea, Kim Yong-nam, trykket hinandens hænder ved receptionen.

Kim Yong-nam er Nordkoreas parlamentsformand og den officielle leder af Nordkoreas officielle delegation til vinterlegene.

Både Kim Yong-nam og Kim Yo-jong skal sidde på tilskuerrækkerne til åbningsceremonien af De Olympiske Lege, hvor Nord- og Sydkorea stiller op under samme flag til vinterlegene - et blåt og hvidt »foreningsflag«.

Besøget af Kim Jong-uns søster er historisk.

Hun er det første medlem af Kim-dynastiet, der besøger Sydkorea, hvis man ser bort fra hendes bedstefar Kim Il-sung, der besøgte tropper i besatte zoner i Sydkorea i årene fra 1950-1953.

Kim Jong-un har ikke selv forladt Nordkorea, siden han blev statshoved efter sin far i 2011.

Kim Yo-jong menes at være omkring 30 år og en af Kim Jong-uns tætteste betroede i Nordkoreas regeringsparti.

Sydkorea har ønsket at normalisere forholdet mellem de to lande og håber, at vinter-OL kan starte nye forhandlinger.

Mens der anes en forbedring i forholdet mellem de to koreanske nationer, er der intet, der tyder på, at USA ønsker at tø forholdet til Nordkorea op.

Den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, var også blandt deltagerne i receptionen inden OL-åbningsceremonien. Men han undgik den nordkoreanske delegation, skriver nyhedsbureauet AP.

USA har tidligere meddelt, at de ikke agter at mødes med repræsentanter fra Nordkorea under De Olympiske Lege.

/ritzau/