Kim Jong-un har optrappet krig mod alt fra udlandet

Det nordkoreanske regime fører krig mod udenlandske film, cowboybukser og slag, rapporterer BBC.

En mand ser på snack af det nordkoreanske brand Taeha i en butik i Pyongyang. Nordkorea har for nylig indført en radikal ny lovgivning, som har til formål at forhindre enhver form for udenlandsk indflydelse. Det rapporterer BBC. Kim Won Jin/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordkorea har for nylig indført en radikal ny lovgivning, som har til formål at forhindre enhver form for udenlandsk indflydelse.

Den betyder hårde straffe til enhver, som er i besiddelse af udenlandsk tøj, en udenlandsk film eller som bruger slang. Det rapporterer BBC.

Yoon Miso siger til BBC, at hun var 11 år, da hun første gang så en mand blive henrettet, fordi han var i besiddelse af sydkoreansk litteratur.

Alle, der boede tæt på ham, blev tvunget til at overvære henrettelsen. De nordkoreanske vagter ville være sikre på, at alle forstod, at straffen for at smugle et videobånd ind i landet var dødsstraf.

»Hvis man undslog sig, ville man blive anklaget for forræderi, siger Yoon Miso, som ikke længere bor i Nordkorea, og som udtalte sig til BBC fra sit hjem i Seoul.«

»Han havde bind for øjnene. Det var gennemvædet af hans tårer. Det var traumatisk for mig,« siger hun.

Manden blev bundet ved en pæl og skudt.

I Nordkorea er der konstant lukket ned for alt - der er intet internet, ingen sociale medier og kun nogle få statskontrollerede tv-kanaler, som kun sender, hvad landets ledere vil have, at man skal høre.

Med den nye lov har den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, strammet grebet yderligere i sin kamp mod, hvad der kaldes »reaktionære tanker«.

Enhver med omfattende mediemateriale fra Sydkorea, USA eller Japan bliver idømt dødsstraf eller 15 år i fangelejr.

Kim har i et brev beordret landes ungdomsorganisationer til at slå ned på "individualistisk, antisocialistisk adfærd blandt unge". Han mener, at udenlandsk tale, hårstil og tøj er »farligt som gift«.

Tre teenagere er ifølge Dagbladet NK i Sydkorea, som har kilder i Nordkorea, blevet sent i genopdragelseslejr på grund af deres frisurer og for at have smøget deres bukser op til over anklerne.

Iagttagere siger, at Kim ønsker at stoppe al information udefra, fordi livet under hans regime bliver stadigt mere vanskeligt. Millioner menes at sulte, og det ville være farligt, hvis de så rigdommen i nabolandet i en tv-serie. Seoul er en af Asiens rigeste byer.

/ritzau/