Kim-dynastiets vindere og tabere

Medlemmerne af Kim- dynastiet fremstilles i Nordkoreas statsmytologi som halvguder, men de risikerer at blive ofre for interne magtkampe. Giftmordet i Malaysia ligner resultatet af endnu et fatalt familieopgør.

Selv om Nordkorea officielt er ateistisk, er Kim-dynastiet i årevis blevet dyrket som halvguder. Men selv om landets leder Kim Jong-uns slægtninge er sikret et komfortabelt liv, er de ikke i sikkerhed for interne magtkampe. Det er præsidentens giftmyrdede halvbror muligvis det seneste bevis på. Foto: AFP
Læs mere
Fold sammen

I tre generationer er Nordkorea blevet ledet af en diktator med familienavnet Kim.

Den seneste hedder Jong-un til fornavn. Som sin far og farfar lader han sig gerne hylde af bragende klapsalver under tårevædede jubelscener. Hans familie er sikret højtstående og lukrative stillinger i staten, militæret og Arbejderpartiet. Så længe de altså ikke bliver fanget på den forkerte side af interne magtkampe eller fældet i en familiefejde.

På et hospital i den malaysiske hovedstad, Kuala Lumpur, ligger liget af en 46-årig mand. Han blev sidste uge offer for et giftmord, hvor alle pile peger mod Nordkorea. Mordet, der fandt sted i afgangshallen i en international lufthavn, ville i sig selv have vakt opsigt. Men hvad der for alvor har gjort sagen ekstraordinær, er den familiære forbindelse til toppen af styret i Pyongyang. Ofret hedder Kim Jong-nam og er – eller rettere sagt var – halvbror til Kim Jong-un. Begge er sønner af den tidligere leder Kim Jong-il og børnebørn af Kim Il-sung, der stiftede regimet efter afslutningen på Koreakrigen. Derudover har de imidlertid ikke meget til fælles.

Kim Jong-un tog over efter sin fars død for fem år siden og har siden konsolideret sin magt på lige så brutal og militaristisk vis, som familietraditionen foreskriver. Henrettelser af politiske modstandere og hyppige missil- og atomvåbentest er blandt metoderne. Ingen har været fredet – heller ikke familiemedlemmer. For et par år siden gik det ud over Kim Jong-uns onkel, der ellers var en af landets mest indflydelsesrige personer. Han blev stillet for en militærdomstol, dømt som landsforræder og henrettet.

Efterretningskilder i Sydkorea peger på, at Kim Jong-un længe har planlagt samme skæbne for sin halvbror. Og det var Kim Jong-nam sandsynligvis klar over. Ifølge sydkoreanske parlamentarikere briefet af landets efterretningsvæsen skrev han allerede i 2012 et brev til sin yngre halvbror, hvor han bad for sit liv. Men umiddelbart kan det være svært at se, hvad den nordkoreanske leder skulle få ud af at snigmyrde sit familiemedlem. Den henrettede onkel var en magtfuld person i Nordkorea med tætte kontakter til den kinesiske ledelse. Han var en reel politisk rival – eller havde potentiale til at blive det. Det samme er svært at sige om Kim Jong-nam. Han faldt allerede i unåde efter en pinlig episode i Japan tilbage i 2001, hvor han blev pågrebet i Tokyos lufthavn med falske papirer, rejsende under et kinesisk alias. Han var på vej til Tokyos Disneyland. Siden forlod han Nordkorea og har boet i flere forskellige asiatiske byer. Undervejs har han fået ry for at være både fest- og spilleglad. Så selv om Kim Jong-nam tidligere har udtalt sig kritisk om den diktatoriske styreform i sit hjemland, er han svær at placere i rollen som mulig udfordrer til Kim Jong-un. Men måske kan mindre også gøre det.

Det nordkoreanske Olympen

Begge brødre er født ind i samme familiedynasti, hvor kultdyrkelsen af den herskende slægt for længst har antaget religiøs karakter. Det begyndte allerede under Kim Il-sung og tog fart under Kim Jong-il, hvor en lang række myter blev ophævet til sandheder for at legitimere familiens position. Så til trods for at Nordkorea på papiret er ateistisk, har nordkoreanerne fået besked på at behandle selv det mindste billede af nationens ledere, som var det et religiøst relikvie.

Centralt i fortællingen står vulkanen Paektu, der ligger tæt på grænsen til Kina. Det er det højeste bjerg på den koreanske halvø – og det helligste. Ifølge legenden er bjerget fødested for den mytologiske halvgud, der skabte det første koreanske rige. Men med årene er sagnet blevet omskrevet, så bjerget nu udgør en slags nordkoreansk Olympen, hvorfra Kim-familien trækker sine overnaturlige kræfter. Statsmytologien fortæller, hvordan også Kim Jong-il blev født på bjerget, og at en række naturfænomener fandt sted på vulkanen i forbindelse med hans død. Kim Jong-un bliver til tider beskrevet som generalen af Paektu, mens det er blevet skrevet ind i det nordkoreanske Arbejderpartis vedtægter, at revolutionen skal videreføres i al evighed af Paektus-slægten. Målet har været at sætte lighedstegn mellem den koreanske nation og ledelsen under Kim-familien. En udlægning der er blevet gentaget igen og igen af landets propagandamaskine.

Advarsel fra diplomater

Siden giftmordet i Kuala Lumpurs lufthavn har spekulationerne om mulige motiver været mange. Det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap mener at vide, at Kim Jong-nam mødtes med nordkoreanske diplomater sidste måned. Angiveligt modtog han en advarsel om ikke at slå sig ned i Sydkorea og dermed udvise støtte til arvefjenden i syd. En anden teori går på, at Kim Jong-nam var blevet for gode venner med kineserne, der holdt ham i baghånden som en mulig afløser i tilfælde af et opgør med Nordkorea. Sikkert er det, at Kim Jong-nam som et medlem af Kim-familien kunne bruges til propagandaformål og politiske dagsordener både for og imod styret i Pyongyang. Og som Kim Jong-ils førstefødte søn ville han altid blive nævnt som en mulig afløser til Kim Jong-un. Uanset om han var interesseret i det eller ej. Sit medlemskab af Kim-slægten forlod han ikke ved at bosætte sig i udlandet.

Malaysia har ikke fremlagt beviser for, at Nordkorea skulle stå bag mordet, men myndighederne har udtalt, at fremmede agenter sandsynligvis var involveret. Politiet har anholdt en vietnamesisk og en indonesisk kvinde samt en nordkoreansk mand, mens yderligere fire mænd er efterlyst – alle med koreanske navne.

Kim Jong-nams sidste minutter fandt mandag vej til internettet via videooptagelser fra overvågningskameraer, som den japanske TV-station Fuji TV er kommet i besiddelse af. Her ser man Kim Jong-nam på vej mod en check-in-automat. En kvinde nærmer sig fra siden, mens en anden kvinde griber fat i ham bagfra og fører en klud hen over hans ansigt. Hun holder derefter kort fat om armene på ham. Kvinderne forsvinder hurtigt i hver sin retning, hvorefter Kim Jong-nam søger hjælp ved en skranke. Optagelser fra en anden vinkel viser, hvordan han efterfølgende med usikre skridt bliver ført til en klinik i lufthavnen. Kort efter dør han i ambulancen på vej til hospitalet.

Den nordkoreanske ambassade i Kuala Lumpur har protesteret over, at de malaysiske myndigheder i forbindelse med efterforskningen har foretaget en obduktion. Men bortset fra de diplomatiske udvekslinger har der været tavst fra det officielle Nordkorea. Hverken Kim Jong-un eller andre fra styrets top har kommenteret drabet af et af Kim-dynastiets familiemedlemmer.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina