Kilder: Paris-terrorister brugte populære apps til angreb

Efterforskerne af terrorangrebet i Paris mener, de har fundet bevis på, at gerningsmændene brugte krypterende apps til at hemmeligholde planlægningen af angrebene, rapporterer CNN.

Efter terrorangrebet i Paris 13. november var der skudhuller ved flere cafeer, og ved en japansk restaurant på Rue de Charonne valgte en person at efterlade en rose med noten »I hvilket navn?«. Fold sammen
Læs mere
Foto: LOIC VENANCE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Terrorangrebet i den franske hovedstad Paris 13. november blev efter alt at dømme planlagt ved hjælp af apps, der krypterer beskeder og samtaler.

Efterforskerne af angrebet har blandt andet fundet frem til, at terroristerne har brugt apps som WhatsApp og Telegram, der begge reklamerer med, at de beskytter privatlivets fred og er svære at dekryptere, oplyser officielle kilder ifølge den amerikanske TV-station CNN.

Tidligere har det været fremme, at efterforskerne har fundet krypterende apps på mobiltelefoner fra gerningsstederne, men embedsmænd har afholdt sig fra at sige, hvorvidt de krypterende apps menes at være blevet brugt som led i planlægningen af angrebene.

Nye SIM-kort skulle også holde gerningsmænd skjult

Det er fortsat uvist, hvilke konkrete beviser, der nu peger i retning af dette.

Men officielle kilder hævder, at de særlige apps er blevet brugt til at kommunikere kort inden angrebene, og at det er umuligt at afsløre, hvad terroristerne har sagt eller skrevet til hinanden.

Dog har efterforskere været i stand til at finde frem til en ikke-krypteret meddelelse på mindst en mobiltelefon, lyder det.

Gerningsmændene har også brugt andre metoder til at holde sig under radaren.

De har for eksempel skiftet SIM-kortene ud i deres mobiltelefoner, skriver CNN.

FBI: Islamisk Stat har revolutioneret terrorisme

Angrebene i Paris fandt sted forskellige steder i byen, og foreløbigt har 130 mennesker mistet livet, mens flere hundrede blev såret. Det mest blodige angreb fandt sted på spillestedet Bataclan.

Syv af de i alt otte mistænkte terrorister er blevet dræbt, mens den ottende, Salah Abdeslam, fortsat er på fri fod.

Terrororganisationen Islamisk Stat har taget skylden for angrebet.

James Brien Comey, direktøren for det amerikanske forbundspoliti, FBI, sagde onsdag ved en konference om terrorisme, at Islamisk Stat har »revolutioneret« terrorisme.

Terrororganisationens brug af krypteret kommunikation udgør i dag en stor udfordring for myndighederne, fastslog han.