Kiks og koks på scenen

I 2005 kom den britiske skuespiller galt afsted på Det kgl. Teaters scene i København. Sagen er nu ved at komme igennem retssystemet og den britiske avis Daily Telegraph har kigget på lignende tilfælde.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Operasangeren David Rendall er i august i år taget initiativ til at rejse en sag mod Det kgl. Teater i København. Han hævder, at han kom slemt til skade, da scene-opsætningen kollapsede under en opførelse i april 2005, så han fik alvorlige skader på hofte, knæ og skulder. Den 61 årige tenor har siden været ude af stand til at optræde og kræver godt 2,5 millioner kr. i erstatning.

Det seneste eksempel på uheld på scenen er skuespilleren David Birrell, der netop har pådraget sig skader under en duel. Han var uheldig under en fægtescene i en musical i London.

Disse sager har fået avisen Daily Telegraph til at kiugge lidt i historiebøgerne og den gør opmærksom på, at det ikke er David Randalls første ulykke på scenen. Under en operaforestilling i Milwaukee i 1998 kom han ved et uheld til at stikke en anden sanger i maven med en teaterkniv. Klingen skulle egentlig trække sig tilbage ved berøring, men istedet for stak Kendall sangeren Kimm Julian i maven, hvorefter Julian måtte på hospital til operation. Man fortsatte operaen med en ny sanger og ny kniv.

I april i år kom skuespilleren Darrell D`Silva til at skyde sig selv i hånden. Det var under opførelsen af Michael Boyds moderne udgave af dramaet om Antonius og Kleopetra. Hvad et skydevåben gjorde i et stykke om dette romersk-ægyptiske kærlighedsdrama er uklart, men Darell D`Silva måtte også på hospitalet og lappes sammen.

I 2008 lykkedes det en skuespiller at skære sin hals åben under opførelsen af forfatteren Schillers klassiske skuespil Mary Stuart. Stykket blev opført i Wien og efter avisens beretning var publikum dybt imponeret over stykkets autenticitet, da han med blodet løbende ned over sig faldt skrigende sammen. Skuespilleren overlevede.

Sidste år måtte prøverne på Steinbecks Mus og Mænd og Mænd i Florida afbrydes, da en skuespiller skød en af de andre skuespillere i øret. Skuespilleren overlevede dog, hvad der ikke var tilfældet med magikeren Chung Ling Soo, der døde i 1918, da han forsøgte at fange to kugler med tænderne, som hans assistenter affyrede.

Generelt synes Shakespeares skuespil Macbeth at have den højeste uheldsrate. I 1948 faldt skuespilleren Diana Wynard flere meter ned, da hun vandrede ud over scenen med lukkede øjne i stykkets søvngænger-scene.

Godt 100 år tidligere blev 23 mennesker trampet til døde under samme stykkes opførelse i New York.