Khawajas datter: Sultestrejke satte fokus på Bahrain

Abdulhadi al-Khawaja stopper sin sultestrejke mandag aften. Mange af målene med sultestrejken er opnået, siger hans datter Maryam.

I dette arkivfoto fra 2011 ses den fængslede danske statsborger Abdulhadi al-Khawaja med datteren Maryam al-Khawaja. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRIT / RB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk-bahraineren Abdulhadi al-Khawaja stopper sin sultestrejke mandag aften.

Sultestrejken, der har varet i 110 dage, har haft succes med at få menneskeretssituationen i Bahrain på den internationale dagsorden, mener Abdulhadi al-Khawajas datter Maryam, som peger på, at det internationale samfund interesserede sig meget lidt for situationen i Bahrain, inden den dansk-bahrainske aktivist gik i sultestrejke.

- Han har været i stand til at opnå mange af sine mål. Han har tiltrukket en enorm medieopmærksomhed, som vi ikke havde på situationen i Bahrain tidligere. Blandt andet de ikke-eksisterende menneskerettigheder og de mange politiske fanger i landet, siger Maryam al-Khawaja til Berlingske Nyhedsbureau.

Hun har endnu ikke talt med sin far, efter at han via sine advokater har meddelt, at han mandag aften indstiller sin sultestrejke. Derfor kender hun ikke den konkrete grund til, at sultestrejken indstilles her og nu.

Hun mener dog, at der er god fornuft i at sige stop nu, da de bahrainske myndigheder ifølge Maryam al-Khawaja tvangsfodrer hendes far.

- Hvis han valgte at fortsætte sin sultestrejke, ville de kunne holde ham i live på ubestemt tid, og han skulle igennem smertefulde tvangsfodringer, siger datteren.

Det endelige mål om at blive løsladt fra fængslet i Bahrain, hvor Abdulhadi al-Khawaja afsoner en livstidsdom for sin deltagelse i demonstrationer mod landets herskende kongefamilie, er dog endnu ikke opnået.

Faten Haddad, der er advokat og ansat på samme kontor som advokat Mohamed al-Jishi, der repræsenterer Al-Khawaja, bekræfter også, at sultestrejken er forbi og oplyser, at Mohamed al-Jishi senere mandag vil komme med en erklæring om årsagen.

Faten Haddad siger om al-Khawajas tilstand:

- Han er meget svag, men har indtaget væske, sådan som den danske ambassadør har anmodet ham om at gøre.

Dansk-bahrainerens appelsag kører for tiden ved en civil domstol i Bahrain, og næste retsmøde finder sted tirsdag.

Er retssagen i morgen årsag til, at han stopper sin sultestrejke?

- Nej, det mener jeg ikke, men jeg ved ikke selv, hvorfor han har valgt at stoppe, siger Faten Haddad.