Kerry: USA vil reagere på gasangreb

USAs udenrigsminister, John Kerry, fastslår, at der blev brugt kemiske våben i Damaskus, og at præsident Obama i løbet af kort tid vil beslutte, hvordan der skal reageres mod Syrien.

ARKIVFOTO af USAs udenrigsminister John Kerry. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEWEL SAMAD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Udenrigsminister John Kerry efterlod på en pressekonference i Washington mandag aften ingen tvivl om, at der kommer en reaktion fra USA på det, som Kerry fastslog var et angreb med kemiske våben, og som onsdag dræbte flere hundrede mennesker i en forstad til Damaskus.

Kerry er overbevist om, at gasangrebet »er en realitet«, »er utilgiveligt« og at det er præsident Assad og hans militær, der står bag.

John Kerry fortalte, hvordan han selv gentagne gange har set de videoklip, der er lagt ud på blandt andet YouTube med ofre for angrebet, og afviste, at de kan være falske eller fabrikerede.

Ifølge Kerry har det syriske styre brugt giftgas mod sine egne borgere, hvilket klippene på YouTube viser:

»De er reelle og overbevisende og baseret på kendsgerninger,« lød det ifølge AFP fra Kerry, der også fastsholdt:

»De oplysninger der foreligger, herunder videoer og oplysninger fra stedet viser, at kemiske våben blev brugt i Syrien.«

Samtidig fortalte han, at præsident Obama arbejder på en beslutning om, hvordan der skal reageres på gasangrebet. Præsident Obama mener, at de der gør brug af »verdens mest afskyelige våben skal stå til ansvar«, sagde Kerry.

Kerry tog videre udgangspunkt i, at de syriske myndigheder har været fem dage om at tillade FNs våbeninspektører kan besøge områderne, og imens har den syriske hær angrebet forstaden konstant:

»Det viser, at regimet har noget at skjule,« lød det ifølge Reuters fra Kerry.

FNs team på 20 våbeninspektører fik mandag indsamlet, hvad en talsmand for inspektørerne, Farhan Haq, ifølge AFP betegner som »værdifulde« beviser.

»Det har været en meget produktiv dag, og teamet agter at fortsætte undersøgelserne tirsdag,« sagde talsmanden og tilføjer, at »inspektørerne allerede har samlet værdifulde beviser.«

Mandag eftermiddag returnerede teamet til deres hotel efter en dramatisk dag.

Trods forsikringer fra myndigheder og oprørere om, at de 20 inspektører uhindret kunne køre ind i området, blev en af deres seks biler mandag formiddag ramt af kugler, da den ville køre frem til et af gerningsstederne for onsdagens formodede giftgasangreb i udkanten af Damaskus.

Efter beskydningen vendte bilen om, men det lykkedes senere inspektørerne at nå frem til forstaden, Mouadamiya al-Sham, hvor de indsamlede prøver og besøgte hospitaler, og gennemførte interviews med læger og ofre for angrebet, inden de returnerede til deres hotel sent mandag eftermiddag.

Oprørerne i Syrien beskylder snigskytter fra en af de militser, der er loyale mod præsident Assad for at stå bag beskydningen af FNs våbeninspektører, skriver AFP.

Myndighederne siger, at det var oprørere.

Våbeninspektørernes opgave er at fastslå, om der i det hele taget har fundet et giftgasangreb sted. Ud fra jordprøver, blodprøver fra ofre og andre undersøgelser vil laboratorie-tests kunne vise, hvilket giftstof der i givet fald er anvendt. Svaret findes blandt i ofrenes blod.

Det er ikke med i inspektørernes mandat at afgøre, hvem der er ansvarlig for angrebet. Men arten af eventuelt giftstof og måden det er ført frem og spredt, vil kunne pege på, om det er et stof, der findes i det syriske militærs lagere, og om det er ført frem i en granat eller i en raket