Kerry: USA ikke skyld i Iraks krise

Amerikanerne har ydet en stor indsats for at hjælpe irakerne med at genopbygge landet, og kan ikke bebrejdes for den nuværende krise, hvor den militante gruppe ISIS marcherer frem, siger den amerikanske udenrigsminister.

USAs udenrigsminister, John Kerry, er i disse dage på besøg i Mellemøsten, og han ventes blandt andet at skulle en tur forbi uroplagede Irak. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ansvaret for krisen i Irak ligger ikke hos USA, der i flere år var i krig i landet. Tværtimod har amerikanerne ydet en stor indsats for at hjælpe det irakiske folk.

Det fastslår den amerikanske udenrigsminister John Kerry under et besøg i Mellemøsten.

Her ventes han også at lægge turen forbi det uroplagede Irak, hvor den militante sunnimuslimske gruppe ISIS i den seneste tid har sat sig på en lang række byer, uden at den irakiske hær har formået at gribe ind.

»Det, der sker i Irak i forhold til den nuværende krise, sker ikke på grund af USA. USA mistede mange mænd og arbejdede i flere år hårdt for at give irakerne muligheden for selv at danne deres egen regering,« siger John Kerry.

Den shiamuslimske irakiske regering har mødt kritik for ikke at inddrage andre etniske og religiøse grupper i sin inderkreds. Det har skabt grobund for ISIS og organisationens hærgen, lyder det fra kritikerne.

John Kerry siger, at Det Hvide Hus ønsker, at det irakiske folk snart vil blive ledet af et mere inkluderende politisk lederskab, men understreger samtidig, at det ikke er op til amerikanerne at afgøre, hvem der sidder på magten i Bagdad.

»USA er ikke engageret i at udvælge, pege på eller tale for et enkelt individ eller flere individer, som skal lede Irak. Det er op til det irakiske folk, og det har vi gjort klart fra dag ét. Det er op til Irak at vælge fremtidens ledere,« uddyber han.

Den irakiske regering har anmodet amerikanerne om hjælp til at få styr på ISIS og situationen i landet.

Præsident Barack Obama, som trak de amerikanske styrker hjem fra Irak i 2011, har udelukket at sende soldater tilbage, og han har opfordret regeringen til at bygge bro mellem de sekteriske grupper. Obama har til gengæld indvilget i at sende op til 300 militære rådgivere til Irak for at hjælpe regeringen mod ISIS.

Den militante gruppe, som arbejder for at gendanne kalifatet på grænsen mellem Syrien og Irak, har alene i weekenden indtaget fire irakiske byer, som den nu kontrollerer.

Det drejer sig om byerne Rawa, Ana og Rutba, samt den strategisk vigtige by al-Qaim, der ligger tæt på den irakisk-syriske grænse.

Her kontrollerer ISIS nu en strategisk vigtig grænsepost, som gør det muligt for dens medlemmer at sende tunge våben frem og tilbage mellem de to lande.

Samtidig er der søndag eftermiddag ifølge Reuters forlydender om, at gruppen skal have indtaget endnu en grænsekontrolpost ved al-Waleed ved Iraks grænse mod Syrien.