Kerry til Trump: Søg råd inden kontakt til udlandet

John Kerry mener, at Trump-lejren bør rådføre sig med udenrigsministeriet før kontakt til udenlandske ledere.

John Kerry, den amerikanske udenrigsminister fortæller, at Donald Trump og hans folk kunne have værdi af at tale med embedsmændene i USA's udenrigsministerium, inden Trump taler med udenlandske ledere. (Arkiv) Reuters/Remo Casilli Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Washington DC. USA's kommende præsident, Donald Trump, og hans folk har ikke kontaktet det amerikanske udenrigsministerium, inden Trump efter sin valgsejr 8. november har talt med udenlandske ledere.

- Vi er ikke blevet kontaktet før nogle af disse samtaler, siger den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, på en konference for politiske tænketanke i Washington DC, USA's hovedstad.

Han tilføjer, at Trumps overgangshold kunne have stor nytte af på forhånd at drøfte sagerne med udenrigsministeriets folk.

-Jeg mener indlysende, at det har en værdi i det mindste at høre anbefalingerne. Om man så vælger at følge dem er en anden sag, men jeg mener, at det er en værdi at have folk, der arbejder med sagerne - deres input om den nuværende status af et særligt emne, siger Kerry.

- Jeg mener, at det har værdi, og jeg vil bestemt anbefale det. Men det er tydeligvis ikke sket.

Flere af Trumps kontakter med udenlandske ledere har vakt opsigt. Blandt andet en samtale han havde med Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, idet det var første gang i årtier, at en kommende præsident eller en præsident har talt i telefon med en leder i Taiwan.

USA regner officielt Kina som den eneste kinesiske stat, og i denne politik er Taiwan en del af Kina.

Trump har også talt med Pakistans premierminister, Nawaz Sharif, der ifølge Trump er "en fantastisk fyr".

Han har talt med Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte, der efterfølgende sagde, at Trump har udvist forståelse for den meget voldsomme kampagne, som Duterte har indledt mod narkoindustrien.

Mike Pence, den kommende vicepræsident, siger, at han og Trump har talt i telefon med flere end 50 udenlandske ledere.

I øvrigt har Trump også talt med Lars Løkke Rasmussen, har den danske statsminister oplyst.

Trump tages i ed som præsident i USA 20. januar.

/ritzau/Reuters