Kerry skal igen mægle mellem Israel og Palæstina

USAs udenrigsminister tager igen til Mellemøsten for at drøfte fredsprocessen med israelske og palæstinensiske embedsmænd.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PALÆSTINA: Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, tager onsdag til Mellemøsten for igen at drøfte fredsprocessen med israelske og palæstinensiske embedsmænd. Det bekræfter det amerikanske udenrigsministerium ifølge Reuters lørdag.

John Kerry leder fredsforhandlingerne mellem Israel og Palæstina, der blev genoptaget i juli efter intensive diplomatiske bestræbelser fra den amerikanske udenrigsminister. Han vil i den kommende uge besøge både Jerusalem og Ramallah, hvor han skal mødes med henholdsvis den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, og den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas.

»Han vil ved disse møder blandt andet diskutere de igangværende forhandlinger mellem israelerne og palæstinenserne om en endelig status,« siger talsperson for det amerikanske udenrigsministerium Jen Psaki.

John Kerry har tidligere på måneden i et TV-interview med ABC insisteret på, at der er sket konkrete fremskridt i forhandlingerne. Dog har han afvist at komme med yderligere detaljer, da det ifølge ham kan virke mod hensigten, hvis man begynder at tale om en egentlig aftale allerede nu.

»Personligt er jeg glad for, at nogle meget svære emner er begyndt at tage form,« sagde John Kerry ifølge AFP.

»Men vi har aftalt ikke at tale om, hvad vi er i gang med, da det bare skaber store forventninger. Det skaber pres og modstand i nogle tilfælde. Jeg synes, det er meget bedre for os at gøre præcis, hvad vi har gjort, hvilket er at forhandle stille og privat,« tilføjede han.

Et af forhandlingspunkterne er frigivelsen af 104 fængslede palæstinensere fra Israel. Premierminister Benjamin Netanyahus kontor oplyste i en officiel erklæring lørdag, at 26 af de fængslede vil blive frigivet inden for to døgn.

Den udmelding overskygges dog af, at Israel fredag annoncerede, at man vil bygge 1.400 nye hjem til israelske bosættere på den besatte Vestbred. Det var netop problematikken omkring de israelske bosættelser, der fik fredsforhandlingerne mellem Israel og Palæstina til at strande i 2010.

USA har sat en tidsfrist på ni måneder til at opnå enighed om rammerne for en tostatsløsning. Fristen udløber til april næste år.

Derefter skal en endelig fredsaftale forhandles på plads.