Kerry presser arabiske lande til at støtte kampen mod IS

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, er på rundrejse i Mellemøsten, hvor han forsøger at få opbakning til USAs optrappede kamp mod Islamisk Stat i både Irak og Syrien.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Natten til torsdag dansk tid erklærede Barack Obama, at USA vil indlede en »nådesløs indsats« mod Islamisk Stat, IS. Torsdag er udenrigsminister John Kerry i Mellemøsten for at overtale - og om nødvendigt presse - en række arabiske lande til at bakke op om kampen mod IS.

Amerikanske embedsmænd bekræfter over for nyhedsbureauet Reuters, at Saudi-Arabien har indvilliget i at lægge jord til træningslejre for såkaldt »moderate syriske oprørere«, der spiller en vigtig rolle i Obamas plan.

Aftalen med Saudi-Arabien faldt angiveligt på plads samtidig med Obamas store tale, der løftede sløret for den udvidede kampagne mod Islamisk Stat.

Saudi-araberne har tidligere fordømt IS som en ekstremistisk organisation og har forsøgt at presse USA til at spille en større rolle for at hjælpe de moderate syriske oprørere.

Den amerikanske udenrigsminister er torsdag morgen i Saudi-Arabien for at diskutere, hvordan man kan stoppe pengestrømmen til IS ved at standse oliesmuglingen og bidrag fra privatpersoner. Under møder med udenrigsministre fra flere sunnimuslimske lande vil Kerry ifølge Reuters’ oplysninger bede om tilladelse til, at amerikanske militærfly flyver i deres luftrum. Desuden vil Kerry bede om tilladelse til at sende anti-ekstremistiske budskaber gennem flere arabiske TV-stationer.

John Kerry har på sin tur rundt i Mellemøsten flere gange understreget, at en inkluderende irakisk regering er altafgørende for at kunne slå hårdt ned på de militante fra Islamisk Stat og samtidig holde det uroplagede land sammen.

»En ny og inkluderende irakisk regering bliver nødt til at være motoren bag vores globale strategi mod ISIL,« sagde Kerry ifølge Reuters i den irakiske hovedstad Bagdad med henvisning til Islamisk Stats tidligere navn, Islamisk Stat i Irak og Levanten.