Kerry møder Netanyahus to ansigter

Den israelske premierminister har for fjerde gang på fire måneder besøg af USAs udenrigs­minister, der ihærdigt leder efter viljen til at forhandle fred.

USAs udenrigsminister, John Kerry, havde i går et foto med til premierminister Benjamin Netanyahu fra et af deres tidligere møder. Ifølge israelske kilder taler de to i øjeblikket over telefonen flere gange om ugen. Foto: Matty Stern, EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: »John, det er en fornøjelse at byde dig velkommen i Jerusalem. Du er en personlig gammel ven, en mangeårig ven af Israel,« sagde den israelske premierminister, da han i går for fjerde gang tog imod John Kerry, siden han blev udnævnt til USAs udenrigsminister for fire måneder siden.

Den vennesæle tone blev suppleret med lige præcis de ord, som den amerikanske gæst ønskede at høre.

»Frem for alt er, hvad vi ønsker, at genstarte fredsforhandlingerne med palæstinenserne. Du har arbejdet meget med det. Vi har arbejdet på det sammen. Det er noget, som jeg ønsker, det er noget, du ønsker,« lød det fra Benjamin Netanyahu, inden de to gik i gang med deres drøftelser.

Så er det jo egentlig bare at komme i gang. Mellemøstens fredsproces har ligget i dyb dvale, stort set lige siden Netanyahu gen­erobrede premierministerposten for mere end fire år siden. Nåh, nej. Først skal palæstinenserne lige tages i ed, og Netanyahu var noget mere forbeholden i sin vurdering af Det Palæstinensiske Selvstyres vilje til at få processen i gang:

»Det er noget, som jeg håber, at palæstinenserne også ønsker.«

Senere i går mødtes Kerry med selvstyrepræsidenten, Mahmoud Abbas, i Ramallah, og så havde den israelske premierminister med det lille »håber« på forhånd plantet mistroen til palæstinensernes reelle hensigter. Mange iagttagere mener, at det er det, som det hele drejer sig om under Kerrys besøg: At sørge for at modparten i USA og verdens øjne kommer til at stå med ansvaret for, at fredsforhandlingerne alligevel ikke kommer i gang. Sent i går var der endnu ikke sluppet noget ud fra mødet i Ramallah, men fra selvstyret er Netanyahu jævnligt blevet udpeget som ansvarlig for de strandede forhandlinger.

Splid i regeringen

Bag Netanyahus tilsyneladende imødekommenhed over for Kerry gemmer der sig en anden virkelighed, der dagligt bliver præsenteret for israelere og palæstinensere. Faktisk ligger den frit til skue. Israelsk presse beskriver, hvordan medlemmer af regeringspartiet Bayit Yehudi angreb justitsminister og ansvarlig for fredsforhandlinger Tzipi Livni i udenrigs- og forsvarskomiteen, da hun nævnte nødvendigheden af igen at få forhandlingerne i gang.

»To stater for to nationer er ikke regeringens officielle position. Det er ikke med i koalitionens regeringsgrundlag, og det er ikke noget tilfælde,« fastslog bosætteren Orit Struck fra Bayit Yehudi ifølge avisen Jerusalem Post.

Avigdor Liberman, formand for komiteen og Netanyahus næstkommanderende i hybridpartiet Likud-Beiteinu, fastlog, at den nuværende situation ikke kan løses, at Abbas har mistet sin legitimitet, og han undrede sig højlydt over, hvorfor andre landes regeringer og udenrigsministre er »besat af det palæstinensiske spørgsmål«.

Ulovlige bosættelser legaliseret

Netanyahu selv er premierminister for den regering, der netop har erklæret i højesteret, at man vil legalisere fire uautoriserede bosættelser på Vestbredden, som han selv og foregående premierministre tilbage til Ariel Sharon har lovet USA at ville fjerne.

Kerry reagerede ifølge avisen Haaretz med personligt at ringe til Netanyahu for at få en forklaring, og derefter sendte han via USAs ambassade i Israel en amerikansk diplomat til at overvære høringen om bosættelserne i højesteret.

»Vi accepterer ikke legitimiteten af fortsat israelsk bosætter-aktivitet,« sagde en talsmand for ambassaden til Jerusalem Post og understregede, at det »underminerer« fredsbestræbelserne og går imod israelske løfter og forpligtelser.

Det sagde Kerry ikke noget om, i hvert fald ikke offentligt, ved mødet i Jerusalem, hvor han hyldede Netanyahu for hans »seriøsitet« i forsøget på at få fornyet gang i de direkte forhandlinger mellem israelere og palæstinensere. Den israelske justitsminister Livni mødtes også med Kerry og syntes oprigtig taknemmelig over hans indsats for at kickstarte forhandlingerne.

»Det bør ikke bare afhænge af USA men også af de to parter,« understregede hun og advarede imod bare at søge at placere skylden for endnu et mislykket forsøg på modparten.

Hvor alene, hun står i Mellemøsten med det synspunkt, er, hvad Kerry i øjeblikket forsøger at finde ud af.