Kerry fanget i at kritisere Israel »off the record«

USAs udenrigsminister, John Kerry, udtrykker kritik af Israels fremfærd i Gaza i en samtale med sin rådgiver, som ved et uheld har fundet vej til TV-skærmene.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, blev søndag aften fanget i at kritisere Israel. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM LO SCALZO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, blev søndag aften fanget i at kritisere Israel og landets indtog i Gazastriben, der har kostet flere end 500 palæstinensere livet.

I en pause mellem flere TV-interviews talte Kerry kortvarigt i telefon med sin rådgiver, og da talen faldt på søndagens aktion mod Hamas, der kostede 13 israelske soldater livet, sagde han ifølge CNN med tydelig adresse til Israel:

»Jeg håber ikke, de ser det som en invitation til at gøre mere. Det bør være en advarsel til dem.«

Under snakken om israelernes invasion i Gazastriben sagde Kerry desuden:

»Det er en helvedes præcisionsoperation.«

Kerry blev senere konfronteret med optagelsen i et interview med Fox News, og her blev han spurgt, om han med sin udtalelse mener, at Israel går for langt.

Til det svarede Kerry mere udglattende, at det er »meget, meget svært i disse situationer«. Og med henvisning til israelernes bombardementer af tunneler, som Hamas har gravet fra Gaza og ind på israelsk territorium, sagde han:

»Du har folk, der kommer ud af tunneler. Du har ret til at gå ind og udrydde disse tunneler. Det støtter vi fuldstændig. Og vi støtter Israels ret til at forsvare sig selv mod raketter, som fortsætter med at komme.«

Den amerikanske udenrigsminister er mandag rejst til Egypten for at prøve at skabe grobund for en våbenhvile mellem de stridende parter.