Kerry beder Putin om hjælp i Syrien

USAs udenrigsminister, John Kerry, appellerer til Rusland før planlagte forhandlinger mellem syriske oprørere og Assads regering. Han måtte dog vente i timevis i den russiske hovedstad, før han kunne få et svar fra Vladimir Putin.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, måtte ud på en smule Moskva-sightseeing, fordi Vladimir Putin lod vente nogle timer på sig. Her blev det blandt andet til et møde med et stykke amerikansk kultur. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL

MOSKVA: Vladimir Putin er kendt for at lade sine udenlandske gæster vente. Nogle gange i timevis. Den amerikanske udenrigsministers besøg i Moskva tirsdag var ingen undtagelse. Putin var travlt optaget, og John Kerry begav sig i mellemtiden på shoppetur i Moskva. Han slog blandt andet et smut forbi en souvenirbutik. Imens fortsatte Putin på fjerde time sin samtale med sin nære allierede, Hvideruslands leder, Aleksandr Lukasjenko, meddelte Kreml.

At Kerry overhovedet kom til den russiske hovedstad taler sit eget tydelige sprog. Det er første gang, han besøger Moskva, siden Ukraine-krisen brød ud, og Rusland annekterede Krim-halvøen. Efterfølgende blev Rusland isoleret og ramt af sanktioner. De seneste 12 måneder har Barack Obama og Vladimir Putin hilst på hinanden et par gange, men møderne har været begrænset til korte meningsudvekslinger under topmøder. Denne gang kom John Kerry til Moskva som en del af en rundrejse, der skal lægge grunden til direkte forhandlinger mellem parterne i den syriske borgerkrig.

»Vi ser, hvor meget energi De bruger på løsningen af akutte spørgsmål. Det er svært at følge med i deres rejser. De har brug for at sove ud,« jokede Vladimir Putin på direkte TV, da mødet med John Kerry blev indledt sent i aftes.

Parterne står ikke bare langt fra hinanden. De står også på hver sin side i den syriske borgerkrig, hvor Rusland kæmper for at understøtte Syriens præsident, Bashar al-Assad. Analysen i Washington er, at der er brug for Moskvas mellemkomst for at få repræsentanter for Assad-styret til at sætte sig til bords med de vigtigste oppositionsgrupper, hvoraf flere er støttet af vestlige lande. Et sådant møde er planlagt til begyndelsen af januar. Fredag har USA indkaldt en række lande til drøftelser i New York for at sætte rammerne for forhandlingerne.

»Sammen har USA og Rusland muligheden for at gøre en betydelig forskel her,« sagde Kerry til Putin.

Putin på vej ud af isolationen

Krigen i Syrien har allerede delvist trukket Vladimir Putin ud af isolationen og tilbage i de diplomatiske saloner – også selv om de økonomiske sanktioner mod Rusland fastholdes, så længe Moskva ikke lever op til betingelserne i den ukrainske fredsplan.

For nylig var også den franske præsident, Francois Hollande, i Moskva. Han opfordrede til dannelse af en »forenet koalition« mod Islamisk Stat (IS) i Syrien. Og han bad om, at de russiske bombefly ville rette deres angreb mod IS i stedet for mod oprørsgrupper, der kæmper mod Bashar al-Assad.

Dette er det springende punkt. Rusland har de seneste uger optrappet sine luftangreb i det nordvestlige Syrien til støtte for regeringshæren. Angrebene finder sted langt fra de områder i det østlige Syrien, hvor IS er til stede. De seneste angreb har kostet mange civile ofre og har tvunget nødhjælpsorganisationer til at indstille en del af deres leverancer af nødhjælp fra Tyrkiet.

Omvendt anklager Rusland de vestlige lande for at have de forkerte venner i Syrien, herunder islamistiske grupper der ifølge Moskva er lige så slemme som IS. Rusland krævede forud for John Kerrys besøg, at USA holder op med at »opdele terrorister i gode og onde«.

Samtidig vakte det forleden opsigt, at Vladimir Putin sagde, at Rusland er begyndt at støtte grupper fra oppositionens Frie Syriske Hær, der angiveligt skulle kæmpe sammen med regeringshæren mod Islamisk Stat. Dette har talspersoner fra den Frie Syriske Hær dog pure afvist.

Hvilke oprørsgrupper, der kan deltage i de kommende forhandlinger, var et af de afgørende emner på mødet, skriver den russiske avis RBK. En anden vigtig pointe for Moskva var, som avisen skrev, »at vise, at Rusland er uundværlig«.