Kenya vil lave verdens største bål af elfenben

Kenyas regering inviterer præsidenter og filmstjerner til topmøde mod illegal handel med elfenben.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: LAKRUWAN WANNIARACHCHI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nairobi: Regeringen i Kenya blæser til storoffensiv mod krybskytter og ulovlig handel med elfenben, og til det formål bliver præsidenter og nogle af de rigtig store kanoner fra Hollywood inviteret til det afrikanske land.

Gæsterne skal deltage i et særligt topmøde for at øge fokus på kampen mod krybskytter og illegal handel med elfenben.

Og ved samme lejlighed vil Kenya fyre op under det, der ifølge regeringen bliver det største bål af elfenben, der nogensinde er set på kloden.

- Kenya har planer om at bruge lejligheden til at brænde 120 ton elfenben af. Det er det største lager af elfenben i noget land, og det er beviset for, at vi har nultolerance, når det gælder krybskytter og illegal handel, siger Manoah Esipisu, talsmand for præsident Uhuru Kenyatta.

Ifølge oplysningerne fra præsidentskabet agter "adskillige" statsoverhoveder at deltage. Der er sendt invitationer til Hollywood til skuespillerne Leonardo DiCaprio og Nicole Kidman.

Erhvervsikonerne George Soros, Paul Allen, Howard Buffet og Michael Bloomberg er inviteret.

Videre er der sendt invitationer til den berømte BBC-legende David Attenborough, kendt for dyreprogrammer på tv, og musikeren Elton John.

Ifølge oplysningerne i Nairobi er de mange gæster inviteret til 29. og 30. april, hvor de 120 ton beslaglagte elfenben skal brændes.

Richard Leakey, leder af regeringens bevaringsorgan for dyrene, KWS, har længe talt for, at beslaglagt elfenben skal destrueres.

Kenyas lager svarer til, at der ligger elfenben fra 4000 elefanter. De mange stødtænder kommer både fra dyr, der er dræbt af krybskytter, og dyr, der er døde af andre årsager på savannen.

Det menes, at der globalt dræbes omkring 30.000 elefanter hvert år af krybskytter.

International handel med elfenben har været forbudt siden 1989, men specielt i Asien er der stor efterspørgsel efter stødtænder fra elefanter og også horn fra næsehorn, der bruges til traditionel medicin.

/ritzau/AFP