Kendte franske kvinder forsvarer mænds ret til at lægge an på dem

Omkring 100 franske kvinder har i et åbent brev advaret mod puritanisme som følge af MeToo-bevægelsen.

Catherine Deneuve er en af omkring 100 kvinder, der i den franske avis Le Monde gennem et åbent brev kritiserer en ny puritanisme og heksejagt på mænd i kølvandet på MeToo-bevægelsen. Scanpix/Valery Hache Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et åbent brev advarer omkring 100 kvindelige forfattere, kunstnere og akademikere fra Frankrig om, at MeToo-bevægelsen i nogle tilfælde har udviklet sig til puritanisme og en heksejagt på mænd.

Blandt brevets forfattere finder man blandt andet filmstjernen Catherine Deneuve. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

I brevet erklærer kvinderne ifølge AFP, at mænd skal have lov til at »lægge an« på kvinder.

74-årige Catherine Deneuve har en flere årtier lang filmkarriere i Frankrig bag sig og betragtes som fransk films største femme fatale nogensinde.

I 2017 opstod MeToo-bevægelsen, hvor kvinder er trådt frem og har talt om sexchikane og seksuelle overgreb efter anklager mod filmproducent Harvey Weinstein.

Men ifølge kvinderne i brevet er nogle af de anklager, der bliver rejst i kølvandet på anklagerne mod Weinstein, i højere grad udtryk for en »heksejagt« på mænd og trussel mod den seksuelle frihed.

»Voldtægt er en forbrydelse, men at prøve og forføre nogen - selv om det er vedholdent og klodset - er ikke et machoangreb,« skriver brevets forfattere.

»Mænd er blevet summarisk straffet, tvunget til at forlade deres job, hvis de blot har rørt en eller andens knæ eller prøvet at stjæle et kys.«

MeToo-bevægelsen benytter på sociale medier hashtagget (emne-markøren, red.) #MeToo. I Frankrig benyttes #Balancetonporc, der betyder »afslør din gris«.

»Det, der begyndte som en frigørelse af kvinder, er i dag blevet det modsatte. Vi intimiderer mennesker til at tale "korrekt". Råber dem, der ikke makker ret, på plads,« skriver brevets forfattere.

»Og de kvinder, der nægter at bøje sig (for den ny virkelighed, red.) bliver betragtet som medskyldige og forrædere.«

Deneuve har tidligere luftet sin frustration over udviklingen af MeToo-bevægelsen i Frankrig og internationalt.

»Jeg mener ikke, at det er den rigtige måde at ændre tingene på. Det er overdrevet,« sagde hun sidste år.

»Efter 'afslør din gris', hvad skal vi så have? 'Afslør din luder'? I stedet for at hjælpe kvinder hjælper denne rus for få slagtet disse 'grise' den seksuelle friheds fjender. «

/ritzau/