Kendt oligark og Putin-kritiker fundet død

Den russiske oligark Boris Berezovsky er tidligere forsøgt myrdet. Dødsårsagen er endnu ukendt.

ARKIVFOTO. Putin-kritikeren Boris Berezovsky er fundet død i sit hjem i det sydøstlige England. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARL COURT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den russiske oligark Boris Berezovsky, der i en årrække har boet i Storbritannien, efter han faldt i unåde i sit hjemland, er fundet død i sit hjem i det sydøstlige England. Det skriver flere internationale medier lørdag aften.

Dødsfaldet bliver desuden bekræftet af nyhedsbureauet AFP, der har været i kontakt med Berezovskys talsmand.

Berezovsky blev 67 år gammel, og endnu er årsagen til hans dødsfald ukendt. Han blev ifølge de foreløbige meldinger fundet død på sit badeværelse.

Ifølge BBC har Berezovsky tidligere overlevet flere attentatforsøg, herunder en bilbombe, hvor hans chauffør mistede livet.

Boris Berezovsky er især kendt som kritiker af den russiske præsident Vladimier Putin, og forholdet mellem de to var årsagen til, at Berezovsky valgte at forlade Rusland i 2000 for at slå sig ned i Storbritannien. Berezovsky havde som erklæret mål at vælte Putin, men han frygtede for sin sikkerhed i sit hjemland.

Sidste år var den tidligere rigmand i et større retligt opgør med den nuværende ejer af fodboldklubben Chelsea, den russiske forretningsmand og mangemilliardær Roman Abramovich.

Berezovsky hævdede blandt andet, at han var blevet truet til at sælge sine aktier i det russiske olieselskab Sibneft, og han krævede tre milliarder pund i erstatning.

Han beskyldte desuden sin tidligere forretningspartner for afpresning og for ikke at efterleve sin kontrakt. Retten i London endte med at dømme til fordel for Abramovich, og dommen var en ydmygelse for Berezovsky.

Selv om dødsårsagen er ukendt, bliver der allerede spekuleret i forskellige scenarier i internationale medier.

Nogle medier skriver således, at Berezovsky er død som følge af et selvmord, mens for eksempel den engelske avis The Telegraph skriver, at dødsfaldet uundgåeligt vil rejse spørgsmålet om, hvorvidt der ligger en forbrydelse bag.

Berezovsky var således nære venner med den russiske systemkritiker og afhopper Aleksander Litvinenko, der i 2006 døde som følge af en forgiftning med det radioaktive stof polonium-210.