Kendt for at ville gøre voldtægt lovligt: Kontroversiel mandegruppe aflyser møder verden over - eller gør de?

Mandegruppen Return of Kings er blevet kendt for at ville lovliggøre voldtægt. Gruppen har arrangeret møder i 44 lande, men har måttet aflyse igen på grund af manglende garanti for sympatisørernes sikkerhed. Flere lande overvejer, hvordan gruppen stoppes.

Screendump fra Youtube: Den amerikanske blogger Daryush »Roosh« Valizadeh. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bør være lovligt at voldtage kvinder, så længe det foregår indenfor hjemmets fire vægge. Kvinder er til enhver tid underlagt mandens ordre. Og så bør kvinder ikke have stemmeret.

Sådan lyder nogle af udsagnene på mandegruppen Return of Kings hjemmeside. Gruppen er en anti-kvindegruppe for hvide, heteroseksuelle mænd, som vil have de traditionelle kønsroller tilbage, og som mener, at en kvindes status i høj grad afhænger af hendes »evne til at få børn og af hendes udseende«, mens en mands status afhænger af hans »intellekt, ressourcer og karakter«.

Hvis voldtægt bliver lovligt...

Det er dog særligt omtalen af voldtægter, der har skabt røre i flere lande. I et indlæg med titlen »Hvordan man stopper en voldtægt«, skriver gruppens stifter, den amerikanske blogger Daryush »Roosh« Valizadeh:

»Hvis voldtægt bliver lovligt, som jeg foreslår det, vil en pige beskytte sin krop på samme måde, som hun beskytter sin pung eller smartphone,« skriver han og uddyber:

»Hvis voldtægt bliver lovligt, vil en pige ikke tillade sig at komme i en tilstand, hvor hun ikke kan modstå at blive trukket med i seng af en mand, hun er usikker på – så vil hun skrige, råbe og sparke ved hans forsøg, mens der stadig er folk omkring dem. Hvis voldtægt bliver lovligt, vil hun aldrig være uledsaget med en mand, hun ikke ønsker at sove samme med,« fortsætter han.

Berlingske er efter artiklens publicering blevet gjort opmærksom på, at Roosh efter udgivelsen af debatindlægget om voldtægt har sagt, at der var tale om satire (red., 16.02.2016).

Hvor mange sympatisører, Return of Kings har på verdensplan, er uvist, men gruppens Facebook-side har over 12.800 likes. Samtidig hævder gruppen på sin hjemmeside at have sympatisører i mindst 44 lande. Og den tilslutning skal fejres, mener Return of Kings.

Møder i 44 lande

Derfor har gruppen nu for første gang siden sin stiftelse i 2012 planlagt globale møder på 165 udvalgte steder i 44 lande lørdag klokken 20. Kvinder, homoseksuelle og transkønnede er ikke velkomne – kun heteroseksuelle mænd må deltage.

Men på grund af de seneste dages medieomtale i internationale medier og de mange protestgrupper, der er opstået, har Roosh onsdag aflyst alle møder.

»Jeg kan ikke længere garantere for sikkerheden eller retten til privatliv for de mænd, der gerne vil deltage den 6. februar... Selvom jeg ikke kan stoppe de mænd, der har lyst til alligevel at mødes i mindre grupper, vil der ikke være nogen officielle Return of King-møder,« skriver han.

Tidligere onsdag understregede den amerikanske blogger ellers, at møderne under ingen omstændigheder bliver aflyst.

For syret til at være sandt?

»Selv hvis jeg skulle aflyse lige nu, ville gruppen have styrke og slå endnu hårdere. Vi er på Columbus' skib, og der er ingen vej tilbage nu. Vi må gøre landkending.«

De to modstridende udmeldinger får flere brugere af sitet til at antage, at aflysningen er et bluff for at mindske offentlighedens interesse for begivenheden.

For at undgå balladen, havde Return of Kings ellers allerede forsøgt at tage deres forholdsregler. Skulle der for eksempel dukke feminister op for at protestere mod gruppen ved møderne, er deltagerne via hjemmesiden blevet opfordret til at filme »de skøre feminister« og lægge materialet op online, »så vi kan ødelægge dem«, lyder det.

Hemmeligholdte møder

Angiveligt for at undgå uro var de nævnte mødesteder også blot pladser, hvor sympatisørerne skal mødes for så i samlet flok at gå videre til det egentlige mødested. Typisk en lokal bar. Fremmødte opfordres derfor til at henvende sig til folk på pladsen og stille spørgsmålet: »Hvor er den nærmeste dyrehandler?«. Bliver de mødt af svaret: »Den er her«, ved de, at de taler med en ligesindet, hvorimod det ikke er tilfældet, hvis personen faktisk begynder at guide dem mod den nærmeste forhandler.

Lyder det lidt for syret til at være sandt?

Måske nok. Men ikke desto mindre har gruppen allerede inden, møderne er holdt, skabt så meget debat, at flere lande diskuterer, om man kan nedlægge forbud mod gruppen og dens møder samt nægte Roosh indrejse.

Hør Daryush »Roosh« Valizadehs fortælle de 36 ting, han mener, der er galt med amerikanske kvinder her.

Den australske minister for immigration, Peter Dutton, siger til australske SBS, at han føler sig krænket af gruppens »stammeleder-inspirerede møder«. Derfor overvejer ministeriet netop nu, om man skal nægte Roosh indrejse i Australien, hvis han søger om et visum. Det sker, efter at Roosh på sin Twitter-profil har skrevet, at han vil rejse til Australien i nær fremtid.

»Førhen har folk, der taler for vold mod kvinder, fået deres visum afvist eller trukket tilbage,« sagde en talsmand for ministeriet ifølge SBS i en udtalelse tirsdag.

Uofficielt event i Danmark

Samtidig er borgere i blandt andet Australien og Canada blevet så forargede over gruppens holdninger, at de har startet en online underskriftindsamling mod gruppen.

Onsdag havde den australske version over 100.000 tilkendegivelser og lovning fra det lokale politi i delstaten New South Wales, hvor Sydney ligger, på, at politiet rykker ind, hvis der er mistanke om møder, hvor der foregår noget ulovligt.

I Australien er der planlagt møder i Sydney, Brisbane, Melbourne og Perth.

Også i New Zealand, hvor gruppen har arrangeret flere møder, er det protester fra borgere, politikere og organisationer. Borgere har arrangeret moddemonstrationer blandt andet i Wellington, og leder af det new zealandske parti NZ First, Winston Peters, udtaler til New Zealand Herald, at landet ikke har brug for en gruppe med så »middelalderlige« metoder, der vil »bryde landets love«.

Ifølge gruppens hjemmeside er der ikke planlagt møder i Danmark, men på Facebook har gruppen »Return of Kings Denmark« lavet en begivenhed, hvor man opfordrer ligesindede til at møde op lørdag kl. 14 i København.