Kemisk vagthund får mulighed for udpege bagmænd

Et forslag om at give OPCW mulighed for at udpege bagmænd bag kemiske angreb er blevet vedtaget.

Den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, har været på besøg hos OPCW for at tale for vedtagelsen af et britisk forslag, der udvider OPCW's beføjelser. Yves Herman/Reuters Fold sammen
Læs mere

Et flertal i Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) har onsdag stemt for at udvide organisationens beføjelser, så den fremover ikke blot kan undersøge, hvorvidt et kemisk angreb har fundet sted, men også udpege hvem der stod bag.

Forslaget om at udvide OPCW's muligheder i forbindelse med et kemisk angreb kom fra Storbritannien. Det har fået støtte fra USA og EU. Til gengæld har Rusland, Iran og Syrien modsat sig.

Tirsdag fik modstanderne af forslaget fremtvunget en udskydelse af afstemningen. Onsdag skulle der dog stemmes ja eller nej. Med stemmerne 82-24 blev det nødvendige to tredjedeles flertal opnået.

Tidligere har et hold fra OPCW haft mandat til at tildele skyld i forhold til potentielle kemiske angreb i Syrien fra 2015 til 2017.

I den forbindelse har man ved flere lejligheder konkluderet, at Syriens regering stod bag angreb med sarin- og klorgas i tøndebomber. Også militante fra Islamisk Stat er blevet udpeget som skyldige i brug af sennepsgas.

Rusland hilser vedtagelsen med krasse ord. Ifølge lederen af Ruslands delegation, industriminister Georgij Kalamonov, er der skabt tvivl om hele OPCW's fremtid.

»OPCW er "Titanic", som er begyndt at tage vand ind, og er i gang med at synke.«

»Mange af de lande, der har stemt imod forslaget, begynder nu at tænke over, hvordan organisationen vil eksistere og fungere i fremtiden,« siger han til journalister efter afstemningen.

Modsat har den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, talt for forslaget ved OPCW's generalforsamling i Haag.

»Dette er afgørende, hvis vi skal afskrække brugen af disse nederdrægtige våben,« siger han.

/ritzau/Reuters