Kemisk cocktail bag uhyggeligt angreb i Syrien

Eksperter vurderer, at flere forskellige kemiske våben, blandt dem nervegas, kan være brugt i denne uges dødelige angreb i Khan Shaykhun i Syrien.

USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, med fotos af ofre for giftgas i Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMOTHY A. CLARY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN: Videoer af døde og sårede syriske mænd, børn og kvinder, der blev delt på sociale medier tirsdag morgen efterlader ikke megen tvivl.

Børn, der ligger livløst uden så meget som en skramme, sårede med åndedrætsbesvær. Hjertesvigt, spasmer og fråde. Alle er tydelige tegn på et kemisk angreb. Spørgsmålet er blot, hvilket kemisk angreb?

Ingen udover gerningsmændene ved det med sikkerhed. Det syriske regime nægter at lade internationale eksperter efterforske angrebet, og de syriske oprøreres tilbud til journalister om fuld beskyttelse, hvis de ønsker at undersøge og rapportere om angrebet, kan ikke matche en fyldestgørende og  professionel efterforskning. Og som tiden går, forsvinder beviserne for, hvad der egentlig skete den 4. april efter solopgang i Khan Shaykhun.

Men de eksperter, der har gennemgået videomaterialet, hørt vidneudsagn og set nærbilleder af de sårede, taler alle om en nervegas. Muligvis sarin.

»Det er muligt, at det er sarin, men det kan også være noget andet, en cocktail,« siger ekspert i kemiske våben, Richard Guthrie til The Guardian.

Organisationen Medecins Sans Frontiers, der har sine egne læger udstationeret på et hospital i Idlibprovinsen, mener der er tale om to forskellige kemiske våben.

»Nogle ofre lugtede af klor. Men vores oplysninger peger på, at ofrene fra Khan Shaykhun blev ramt af mindst to forskellige kemiske stoffer,« skriver Medecins Sans Frontiers i en pressemeddelelse.

Amnesty Internationals unders'gelse afangrebet hidtil peger også p[ nervegas.

»Det er lykkedes Amnesty at verificere over 25 videooptagelser, der viser ofrene efter det kemiske angreb. Der er forlydender om læger og sygeplejersker, der er blevet udsat for sekundær forgiftning, hvilket er et symptom på nervegas,« skriver Amnesty International i en pressemeddelelse.

Ifølge Gregory Koblentz, leder af Biodefense Program ved George Mason Universitet, stemmer alle de symptomer han har set overens med brug af en nervegas. Det siger han til USA Today.

Dan Kaszeta, ekspert i kemiske våben og tilknyttet konsulentgruppen Strongpoint Security i London, siger til NPR, at angrebet i Khan Shaykun er det stærkeste bevis på brugen af nervegas siden angrebet uden for Damaskus i 2013.

»De symptomer, der beskrives stemmer overens med ethvert medlem af den kemiske familie af nervegasser,« siger han til NPR.

Ligesom den undersøgende britiske organisation Bellingcat og det russiske Conflict Intelligence Team, afviser Dan Kaszeta det russiske forsvarsministeriums forklaring om, at det syriske regime angreb et kemisk våbenlager og hermed skabte en dødelig eksplosion.

»Hvis du rammer sådan et lager med en bombe, forsvinder det hele i en stor ildkugle. Selv hvis nervegasserne var blevet blandet (klargjort red.) i forvejen ville et bombeangreb ikke sprede nervegassen på en måde, der skaber høje dødstal,« siger han til NPR.

Hvis nervegassen sarin indgik i angrebet i Khan Shaykhun, er det ifølge den canadiske terrorekspert Amarnath Amarasingam fjerde gang nogensinde, at sarin anvendes mod en civilbefolkning.

Ifølge Amarnath Amarsingam, der har skrevet om angrebet i dagbladet The Atlantic, stod den tidligere irakiske diktator Saddam Hussein for det første bekræftede sarinangreb , da han dræbte flere end 5000 kurdere i byen Halabja. Det andet angreb fandt sted i Tokyos undergrundsbane i 1995. Og sarinangreb nummer tre og fire, står den syriske diktator Bashar al-Assad angiveligt for.  Første gang var i Ghouta i 2013, og hvis bekræftet er Khan Shaykhun anden gang det syriske regime bruger sarin.

»Sarin er ekstremt giftig, gennemsigtig og uden lugt. Den rammer nervesystemet, og selv en meget lille dose kan dræbe på få minutter,« skriver Amarnath Amarsingam i The Atlantic.