Kemisk angreb skal bruges til at presse Rusland

USA vil forsøge at presse Rusland til at droppe støtten til den syriske præsident. En foreløbig amerikansk undersøgelse af sidste uges kemiske angreb i Syrien peger på, at Rusland kendte til angrebet på forhånd

Det kemiske angreb skal bruges til at lægge pres på Rusland. Det er USAs præsident Donald Trump og Englands premierminister Theresa May blevet enige om, ifølge en talskvinde for Theresa May. Fold sammen
Læs mere
Foto: EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL + EPA/RUI VIEIRA + AFP PHOTO / Brendan Smialowski

MELLEMØSTEN: Det kemiske angreb i Syrien for en uge siden, har nu skabt politisk momentum.

USAs præsident Donald Trump og Storbritanniens premierminister Theresa May talte i telefon mandag aften, og er ifølge en talskvinde for den britiske premierminister, blevet enige om at lægge pres på Rusland.

»Premierministeren og præsidenten er enige om, at der nu er skabt en mulighed for at overtale Rusland til at indse, at landets alliance med Assad ikke længere er en strategisk interesse,« siger talskvinden til dagbladet Telegraph.

USAs udenrigsminister Rex Tillerson rejser til Moskva tirsdag aften, og vil ifølge talskvinden benytte anledningen til at fremme en politisk løsning på krigen i Syrien.

Inden det kemiske angreb i Syrien, der dræbte omkring 80 personer i Khan Shaykhun, sagde USAs ambassadør til FN, Nikki Haley, at fokus ikke længere var på at vælte den syriske præsident Bashar al-Assad. Men det kemiske angreb ændrede alt, og kort tid efter angrebet sagde Rex Tillerson, ifølge BBC, at Assad »ikke vil spille nogen rolle« i den fremtidige syriske ledelse.

Rex Tillerson rejser til Moskva med fuld opbakning fra det netop afholdte G7 topmøde, hvor alle medlemslande støtter ideen om, at Assad ikke kan være en del af Syriens fremtid.

»Alle G7-landene er enige,« siger den franske præsident Francois Hollande, ifølge det libanesiske dagblad The Daily Star.
Den amerikanske udenrigsministers rejse til Moskva kommer også efter en unavngiven amerikansk sikkerhedskilde udtaler til AP, at Rusland havde forhåndskendskab til det kemiske angreb i Khan Shaykhun.

Ifølge kilden, der refererer til en foreløbig amerikansk undersøgelse af angrebet, bombede det syriske regime de civile i byen Khan Shaykhun med kemiske våben, mens Rusland bagefter bombede et hospital for at slette sporene.

Den amerikanske undersøgelse fokuserer på en russisk drone, der angiveligt kredsede over hospitalet i timerne inden det blev ramt.

Opfattelsen er, ifølge kilden, at den russiske drone over hospitalet ikke kan være et tilfælde og at Rusland derfor menes at have haft forhåndskendskab til det kemiske angreb i Khan Shaykhun.

En videooptagelse fra den syriske journalist Yaman Khatib viser bombningen af al-Rahme hospitalet, der fandt sted efter det kemiske angreb. På videoen ses Yaman Khatib tale i mikrofon foran et videokamera på hospitalets operationsstue, da stedet pludselig bliver ramt af et missil. Ifølge Yaman Khatib, der har beskrevet situationen for Berlingske via Messenger, døde en 6-årig pige i angrebet på hospitalet.

Selvom USA ikke officielt beskylder Rusland for at have haft forhåndskendskab til det kemiske angreb, øger de anonyme udtalelser spændingerne mellem USA og Rusland.
Rusland har fordømt det efterfølgende amerikanske angreb på den syriske flybase al-Shayrat ved Homs, der fandt sted tre dage efter det kemiske angreb, og som indtil videre opfattes som en isoleret straffeaktion mod Bashar al-Assads regime.
Iran har udtalt, at man ser det amerikanske angreb som en overtrædelse af en rød linje.

Rusland har kategorisk afvist, at det syriske regime står bag det kemiske angreb. Kort tid efter hændelsen i Khan Shaykhun, udsendte det russiske forsvarsministerium sin forklaring på hændelsesforløbet. Ifølge Rusland var skete det kemiske udslip efter syriske jagerfly havde angrebet et kemisk våbenlager, der tilhørte de syriske oprørere.

»Ifølge det russiske overvågningssystem angreb syriske fly et større våbenlager, der tilhører terrorister. Målet omfattede særlige »workshops«, hvor der fremstilles projektiler med giftigt indhold,« sagde den russiske generalmajor Igor Konasjenkov til nyhedsbureauet Tass.

Mindst 80 personer døde i det kemiske angreb i Khan Shaykhun, og den russiske forklaring om, at det var en bombning af et kemisk våbenlager, der forårsagede de høje dødstal, afvises bredt i Vesten. Eksperter i kemiske våben udtaler, at en bombning af et kemisk våbenlager vil de kemiske stoffer blive ædt op i eksplosionen og ikke sprede sig.

»Hvis du rammer sådan et lager med en bombe, forsvinder det hele i en stor ildkugle. Selv hvis nervegasserne var blevet blandet (klargjort red.) i forvejen ville et bombeangreb ikke sprede nervegassen på en måde, der skaber høje dødstal,« siger Dan Kaszeta, ekspert i kemiske våben og tilknyttet konsulentgruppen Strongpoint Security i London, til NPR

I stedet er den herskende opfattelse i Vesten, at det kemiske angreb bestod af mindst to forskellige kemiske stoffer, hvoraf den ene er en nervegas.

Organisationen Medecins Sans Frontiers, der har sine egne læger udstationeret på et hospital i Idlibprovinsen, mener der er tale om to forskellige kemiske våben.
»Nogle ofre lugtede af klor. Men vores oplysninger peger på, at ofrene fra Khan Shaykhun blev ramt af mindst to forskellige kemiske stoffer,« skrev Medecins Sans Frontiers i en pressemeddelelse samme dag som angrebet fandt sted.