Katastrofehjælp svær at få frem

Præsident Garcia er kommet til det jordskælvsramte område, hvor mellem 70 og 80 procent af husene er ødelagte. Hjælpen er svær at få ind i området.

Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Efter det voldsomme jordskælv med epicenter i en havneby lige uden for Perus hovedstad, Lima, er oprydningdarbejdere og hjælpere fra internationale organisationer nu i gang med at få et overblik over katastrofen.

Præsident Alan Garcia tog helikopterturen på 260 kilometer til området og lovede, at der snart kommer mad og vand til området.

Men motorveje er lukkede, og broer er styrtet sammen, så det er svært at komme til området ifølge CNN. Lastbiler kan simpelthen ikke komme til området med store rationer mad og drikke til de ramte peruvianere.

Garcia sagde i går til CNN, at hovedprioritet lige nu er at skaffe 150 kister til de mange døde. Mere end 200 er døde i selve Pisco, som er det hårdest ramte område. 70 procent af byens huse er ødelagte, oplyste sundhedsminister Carlos Vallejos torsdag aften til tv-stationen Andina i Peru. Men også byen Ica længere sydpå blev hårdt ramt.

I alt er dødstallet nu oppe på omkring 450, og der ledes stadig efter omkomne og overlevende under murbrokkerne. Men der er mange forhindringer.

- Situationen er meget, meget alvorlig. Der er ingen elektricitet, ingen vand, og muligheden for at bruge telefon er begrænset, siger en peruviansk reporter til CNN.

Margareta Wahlstrom, der er FN-udsending i området, siger til BBC, at det er svært med kommunikationen. Hun anslår, at 80 procent af husene er ødelagte. FN har indtil nu samlet en mio. dollars fra forskellige katastrofekasser for at hjælpe ofrene i katastrofeområdet.

I øjeblikket er der desuden redningsmandskab fra Spanien, Frankrig, Ecuador og Bolivia, der hjælper til i området.