Kasakhstans Nazarbayev udpeger sin efterfølger

Veteranpræsident i det olierige Kasakhstan peger på loyalisten Kassym-Jomart Tokajev som ny leder.

Kasakhstans præsident, Nursultan Nazarbajev (tv.), har meddelt, at han træder tilbage fra posten. (Arkivfoto) AFP Fold sammen
Læs mere

Kasakhstans leder gennem næsten 30 år, Nursultan Nazarbajev, der var den første præsident i Kasakhstan, siger, at han støtter loyalisten Kasym-Jomart Tokajev ved præsidentvalget den 9. juni.

Dermed sikrer han i praksis en valgsejr til Tokajev.

»Jeg foreslår, at man overvejer Tokajevs kandidatur. Jeg opfordrer alle til at støtte ham«, siger han.

Nazarbayev meddelte i marts, at han træder tilbage. Han har været præsident i Kasakhstan, siden landet fik sin uafhængighed fra Sovjetunionen.

Han siger, at han ser det som sin pligt at sikre, at magten overgår til en ny generation.

»Det har været en ære for mig at tjene befolkningen. Jeg har arbejdet hårdt for at indfri nationens vilje«, sagde den 78-årige leder, da han meddelte sin tilbagetræden.

Den 65-årige Kasym-Jomart Tokajev, der var formand for senatet, overtog i marts præsidentposten frem til valget. Han er tidligere diplomat.

I den stærkt centraliserede tidligere sovjetrepublik har Nazarbayev fortsat vidtstrakte beføjelser og leder blandt andet landets sikkerhedsråd.

Kasakhstan har ikke kendskab til kampvalg og diskussioner mellem rivaliserende partier. Nazarbayev blev i 2015 genvalgt med støtte fra knap 98 procent af vælgerne.

»Jeg er sikker på, at Tokajev bliver en værdig leder«, siger Nazarbayev, som tirsdag også roste sine egne økonomiske resultater.

Den afgående præsident er en af de mest magtfulde politikere i rummet mellem Rusland og Kina i Centralasien. Nazarbajev har et stærkt forhold til den russiske præsident, Vladimir Putin.

Andre lande i regionen som Indien, Pakistan og Iran følger nøje med i generationsskiftet, siger politiske iagttagere.

Kasakhstan er det niende største land i verden. Indbyggertallet er på over 18 millioner.

Området grænser op til Rusland mod nord og Kina mod øst, og det besidder oliereserver, der gør det vigtigt både strategisk og økonomisk.

/ritzau/AFP