Karl Rove træder tilbage

Det Hvide Hus' skandaleombruste spindoktor Karl Rove stopper.

Det Hvide Hus' toprådgiver, Karl Rove, træder tilbage 31. august. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Rove siger til Wall Street Journal, at han vil træde tilbage den 31. august for at vende tilbage til sin hjemstat Texas.

"Jeg synes bare, det er på tide," siger han i et interview med finansavisens debatredaktør, Paul Gigot.

Den stærkt omstridte Rove angiver hensynet til familien som årsag til, at han vælger at forlade sin toppost som rådgiver for præsident Bush, som han har fulgt siden Bush stillede op til guvernørvalget i Texas, hvor Rove drev en kommunikations-virksomhed .

Han menes at være en kraftigt medvirkende årsag til to vundne præsidentvalg og adskillige mindre valgsejre for republikanerne.

Den nu legendariske spindoktor Rove siger i Wall Street Journal, at han allerede for et år siden luftede ideen om at træde tilbage, men at demokraternes overtagelse af Kongressen og politisk modvind omkring Irak og indvandring betød, at han udskød beslutningen.

Ifølge Rove selv kommer hans afgang nu, fordi Det Hvide Hus' stabschef, Joshua Bolten, lod ham vide at hvis han blev hængende efter Labor Day - den første mandag i september - ville han være moralsk forpligtet til at blive som rådgiver til Bush's præsidentperiode udløber i januar 2009.

Rove nævner ikke, at hans navn blev nævnt i forbindelse med Libby-sagen, hvor vicepræsident Cheneys stabschef i første omgang fik en dom for mened over for en undersøgelsesdomstol, der skulle fastslå, om han og andre topfolk - herunder Rove - havde lækket oplysninger om en CIA-agent for at diskreditere en Bush-kritiker. Dommen blev senere omstødt af Bush selv.