Karadzic dømt skyldig for folkedrab i Srebrenica

Karadzic er ved krigsforbryderdomstol i Haag idømt 40 års fængsel som ansvarlig for folkedrabet i Srebrenica.

Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere bosnisk-serbiske leder Radovan Karadzic er kendt skyldig for folkedrabet i byen Srebrenica i Bosnien i juli 1995.

Samlet set har den internationale krigsforbryderdomstol for Eksjugoslavien kendt Karadzic skyldig i 10 af 11 anklagepunkter og idømmer ham 40 års fængsel.

Karadzic anker dommen, oplyser hans advokat ifølge Reuters. Det var på forhånd ventet, at han ville anke.

Domstolen, der ligger i Haag, holder Karadzic ansvarlig for massakren på omkring 8000 muslimske mænd og drenge i Srebrenica samt andre forbrydelser mod menneskeheden, herunder belejringen af Sarajevo og drab og forfølgelse i andre dele af Bosnien.

Han var tiltalt for to tilfælde af folkedrab mod muslimer, både i Srebrenica og andre bosniske byer, men ifølge dommer O-Gon Kwon frikendes han for den første tiltale for folkedrab i syv bosniske byer og landsbyer under krigen fra 1992 til 1995.

Srebrenica-massakren, der er det andet af de to alvorligste anklagepunkt i tiltalen mod Radovan Karadzic, betegnes med 8000 dræbte muslimer som den værste massakre i Europa siden Anden Verdenskrig.

Om den tre år lange belejring af hovedstaden Sarajevo siger dommer O-Gon Kwon, at det ikke havde været muligt uden Karadzics støtte.

Byens serbiske, muslimske og kroatiske indbyggere blev angrebet med granater og beskudt af snigskytter under de bosnisk-serbiske styrkes langvarige belejring.

FN-dommerne begyndte torsdag eftermiddag oplæsningen af den langvarige proces, det er at oplæse hele dommen mod Radovan Karadzic.

Den tidligere bosnisk-serbiske leder er den højest rangerende person, der står over for et opgør med domstolen efter en krig for to årtier siden.

Under krigen mistede 100.000 mennesker livet, mens rivaliserende styrker huggede Bosnien op i etniske linjer, som for en stor dels vedkommende fortsat eksisterer i dag.

Blandt de væsentligste anklager mod Karadzic, der blev anholdt i 2008 efter 11 år på flugt, er, at han kontrollerede de serbiske styrker, der udførte drabene i Srebrenica efter at have løbet det FN-udpegede "sikre område" over ende.

Da Karadzic anker dommen på 40 års fængsel, vil det kunne tage yderligere en årrække, inden der falder en endelig dom.

FAKTA: BLÅ BOG

* 70 år. Født i 1945 i Montenegro. Hans far var medlem af en serbisknationalistisk oprørsgruppe og sad i fængsel det meste af Radovans barndom.

* Uddannet psykiater fra Sarajevo Universitet i Bosnien-Hercegovina.

* Stifter af det Serbiske Demokratiske Parti i 1989.

* Da Jugoslavien begyndte at falde fra hinanden, blev Radovan Karadzic lederen af det serbiske mindretal i landet, der ikke ville løsrive sig fra Serbien.

* I 1992 blev han præsident for det nyoprettede Republika Srpska, der fungerede som en uafhængig stat for det serbiske mindretal.

* Sammen med den daværende serbiske præsident Slobodan Milosevic indledte de et togt mod landets kroatiske og muslimske befolkningsgrupper. Billeder af udmagrede muslimer i serbiske fangelejre chokerede offentligheden. Krigen kostede 100.000 mennesker livet.

* I juli 1995 indtog den bosnisk-serbiske hær byen Srebrenica og beordrede omkring 8000 bosniske muslimske mænd og drenge over 15 år til at marchere ud af byen, hvor de blev skudt ned. Folkedrabet er siden blevet kendt som Srebrenica-massakren.

* Det fik Nato til at gå ind i krigen, og Radovan gik under jorden i 1997.

* Han blev den mest eftersøgte person hos den amerikanske efterretningstjeneste CIA. Mens han var i skjul, lykkedes det ham at udgive en digtsamling.

* Først i 2008 efter 13 års liv på flugt blev Radovan fanget i Beograd. Han ernærede sig som spirituel healer, hvor han tilbød akupunktur og hjemmeterapi.

* Han har benægtet al kendskab til massakren i Srebrenica og nægter at have beordret etnisk udrensning, selv om den serbiske regering har indrømmet og undskyldt. Han siger, han er en "fredens mand" og en "ven af muslimer".

Kilder: DR, BBC

/ritzau/Reuters