Kaotisk valg i Iowa styrker milliardærkandidaten: Det er slut med at spille efter »de gamle regler«

Selv om Michael Bloomberg aldrig var i Iowa – og i øvrigt slet ikke var på stemmesedlen i delstaten – kan det kaotiske første primærvalg have gavnet hans chancer for at vinde Demokraternes nominering, mener han.

 
Buttigieg vandt i Iowa, men hjælper det? Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen & Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere

Michael Bloomberg fører en højst usædvanlig valgkamp.

Mens hans demokratiske konkurrenter kæmper om de første fire delstater i primærvalgene, springer han dem helt over. Han mener at have et bedre middel til at blive Demokraternes næste præsidentkandidat: sin formue.

Milliardæren, som ifølge Forbes er verdens nienderigeste person, vil bruge enorme summer på annoncer og reklamer i de større stater, der skal stemme på Super Tuesday 3. marts, fordi han er overbevist om, at de første fire delstater er ubetydelige i det store billede.

Og det kaotiske første primærvalg i Iowa har kun bekræftet ham i den teori. De andre spiller efter »de gamle regler«. Men det har han ikke tænkt sig.

Nu fordobler han sin indsats, skriver The New York Times. Han har således fordoblet det budget, han vil bruge på TV-reklamer under valgkampen. Hvor stort et beløb, der i alt er tale om, er usikkert, men ifølge Time Magazine har han allerede brugt 300 millioner dollar på annoncer og reklamer i TV, radio og aviser.

Det svarer til 2.030 millioner kroner.

Samtidig har han udvidet sin kampagnestab, så der nu er over 2.000 mennesker ansat til at føre kampagne for ham.

»Det går jo godt, og når det gør det, så investerer man typisk gerne flere penge i en kampagne,« har kandidaten forklaret til Politico.

Om det rent faktisk går godt for Michael Bloomberg, må tiden stadig vise. Indtil nu er vurderingen, at det vil skade hans chancer, at han ikke deltager i de første fire primærvalg.

I meningsmålingerne står han til at få omkring otte procent af stemmerne – og han er dermed stadig et stykke bag de mest populære kandidater, Joe Biden og Bernie Sanders.

Men ifølge netmediet RealClearPolitics, som samler et vægtet gennemsnit af landets meningsmålinger, placerer han sig alligevel på en fjerdeplads, et stykke bag Elizabeth Warren.

Før han vandt primærvalget i Iowa, stod Pete Buttigieg kun til at få 6,5 procent af amerikanernes stemmer på landsplan. Det vil vise sig, om den prognose nu kommer til at ændre sig.

Et andet netmedie, FiveThirtyEight, som også bringer vægtede gennemsnit af landets meningsmålinger, vurderer, at Bloombergs chancer for at vinde Demokraternes nominering er 1:100.

Lige nu fører han kampagne i de store stater, som skal stemme på Super Tuesday – dagen, hvor flere større delstater altså stemmer samtidig. Det bliver den første dag, hvor vælgerne faktisk kan stemme på rigmanden.