Kaotisk Kairo-sammenstød bekymrer ekspert

Søndagens blodige sammenstød i Kairo mellem kristne og militæret er billedet på en tilspidset situation.

Kristne koptere samles mandag til begravelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOHAMED OMAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over 20 personer mistede livet, mens mindst 170 blev såret under et blodigt sammenstød søndag mellem primært kristne demonstranter og militæret i Egyptens hovedstad, Kairo.

Netop de indblandede i sammenstødet bør vække bekymring, mener Jakob Skovgaard-Petersen, professor på Institut for tværkulturelle og regionale studier, Københavns Universitet.

- Det her er meget chokerende. Dels fordi en masse mennesker er blevet slået ihjel, og der er mange sårede, men også forbi det er en konfrontation primært med militæret, siger Jakob Skovgaard-Petersen.

Under søndagens uroligheder var det hovedsageligt demonstranter fra Egyptens kristne mindretal, kopterne, der stødte sammen med militæret.

De kristne koptere har før været udsat for overgreb, og det er sket "i hvert fald fire gange i 2011", oplyser Jakob Skovgaard-Petersen. Han understreger, at søndagens opgør er "det største".

- Det er intensiveret efter revolution, siger han.

Skovgaard-Petersen peger på, at der kan gå lang tid, før der er udsigt til ro i landet. Det skyldes hovedsageligt, at den politiske situation først kommer på plads efter årsskiftet.

- Valget begynder i slutningen af november i år, men det skal vare til januar, og så er der et øvre kammer, som man skal have valg til. Derefter skal man have en ny forfatning.

- Når den har været til folkeafstemning, skal man have præsidentvalg, og først da slipper militærrådet fuldstændig kontrollen. Så er de civile myndigheder på plads. Det er en meget lang transition, siger han.

Søndagens uroligheder opstod, da koptiske kristne protesterede mod ødelæggelsen af en kirke, og der kan komme yderligere sammenstød, siger Skovgaard-Petersen:

- Det er ikke sikkert, der kommer flere uroligheder, men det kan bestemt ikke afvises. Kopterne føler i hvert fald, at de er dårligt beskyttet.

/ritzau/