Kaos undgået: USAs senatorer har fundet kompromis om budgetkrise

Senatet i USA har stemt en midlertidig aftale om et budget igennem efter forhandlinger og kompromisser.

Chuck Schumer (billedet) bekræfter, at der er indgået et kompromis om det amerikanske statsbudget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer

Det amerikanske senat har med stemmerne 81-18 godkendt et forslag om et midlertidigt budget, der skal sikre betalingen af de offentlige udgifter frem til 8. februar.

Budgetloven skal nu også godkendes i Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus.

Republikanske ledere har sagt, at der er solid opbakning til forslaget i Repræsentanternes Hus, hvor partiet har flertallet.

»Om få timer vil regeringen genåbne,« sagde den demokratiske mindretalsleder i USA's Senat, Chuck Schumer, før afstemningen i en tale i Senatet.

I sin tale lod Schumer forstå, at Demokraterne ville stemme for forlængelsen af budgettet.

Dermed kan de statsligt ansatte atter møde på arbejde, efter at det i sidste uge mislykkedes for Senatet at få stemt en budgetforlængelse igennem.

Det betød, at den offentlige lønningskasse blev smækket i.

Flere hundredtusinder føderalt ansatte har derfor været sendt hjem uden løn siden fredag.

Men efter forhandlinger blev Schumer enig med den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, om et forslag.

»Vi vil i dag stemme for at genåbne regeringen for at fortsætte en forhandling om en omfattende aftale,« sagde han videre, med henvisning til at det haster med at få landet en aftale for op mod 800.000 unge immigranter.

Det er et program, der kendes som Daca. Det lader børn af illegale indvandrere bo, arbejde og studere i USA, men det udløber i marts. Hvis ikke Kongressen finder en aftale, så vil de blive udvist af USA.

Demokraterne ville i sidste uge ikke stemme for en midlertidig forlængelse, medmindre de unge immigranter, der ofte omtales som "Dreamers", fik garantier om deres fremtid i USA.

Schumer påpeger i sin tale i Senatet, at det nu gælder om at få en aftale på plads for de unge immigranter i de næste dage og uger.

Han understreger, at en tværpolitisk gruppe to gange har præsenteret præsident Donald Trump for en løsning. Og at han begge gange har fejet det af bordet.

/ritzau/