Kaos til konvent: Raseriet mod Trump er skam intakt

Anti-trump bevægelsen lever i bedste velgående og forsøger fortsat at forhindre Trump i at blive valgt på partikonventet i Cleveland.

Foto: MARK KAUZLARICH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

CLEVELAND: Oprøret mod republikanskernes formodede præsidentkandidat, Donald Trump, lever i bedste velgående. Adskillige hundrede delegerde brød for få timer siden den gode stemning på førstedagen af konventet i Cleveland i Ohio og forlangte en tidlig og ikke planlagt afstemning blandt alle de 2472 delegerede, inden det rigtige konvent kunne starte.

Flere hundrede af delegerede forlangte den langvarige afstemning for at forhindre en række af Trumps støtter i at kunne tale til konventet. Det var et  forsøg på at vise omverdenen protesterne mod Trump, men også et håb om, at der kunne brede sig et oprør, så Donald Trump ikke bliver valgt til republikanernes kandidat på torsdag ved at forlange en række afstemningsprocedurer ændret.

Oprøret slået ned - foreløbig

»Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at forhindre Trump i at blive kandidat«, siger Dan Dempson til Berlingske. »Han er en fornærmelse mod partiet, og det vil aldrig gå godt med ham«, siger han.

Men oprøret blev forsøgt slået ned af dirigenten, som bad om at få en stemme afstemning. Det vil kort sagt sige, at den der råber højst vinder. Og ifølge dirigenten var det Trump-siden, der råbte højest, og dermed var det første oprør slået ned. Men så let kommer det næppe til at gå, selv om det ikke vurderes til at være sandsynligt, at anti-Trump folkene får deres vilje.

I nat dansk tid starter konventet egentligt blandt andet med taler af Trumps hustru, Melania Trump, som folk ikke kender ret godt. Flere af Trump-folkene håber, at Melania Trumps tale kan giver hendes mand et bedre indtryk af ham i partiet, hvor store dele af dem ikke mener, at han hverken er konservativ eller republikaner nok.

Republikanerne bliver væk

Det var også primært folk fra den nu tidligere præsidentkandidat, senatoren fra Texas Ted Cruzs kampagne, der stod bag den første protestbølge. Men også Trump-folkene er rasende og godt oppe at køre, fordi en lang række republikanske politikere stadig ikke vil vide at Trump.

Hele Bush familien er blevet væk. Den tidligere præsidentkandidat John McCain dukker heller ikke op. Den tidligere præsidentkandidat Mitt Romney er blevet væk, og Ohios guvernør, John Kasich, som også har stillet op som præsidentkandidat, har nægtet at støtte Trump, hvilket har bragt raseriet endnu mere frem hos Trump-tilhængerne.

Konventet foregår nemlig i hans delstat, og fordi han på et tidligt tidspunkt i valgkampen skrev under på at ville støtte den præsidentkandidat, der i sidste ende blev valgt på konventet.

Udenfor står tusinder af demonstranter og tusindvis af politifolk. De sidstnævnte frygter, at det kan blive nogle fire meget urolige dage, fordi USA virker mere splitet end nogensinde tidligere. Så når konventet slutter torsdag, og Trump som forventet er partiets endelige præsidentkandidat, så forestår der en heling i et parti, der igennem næste et år har været dybt uenige om Trump og den måde, han har ført valgkamp på.