Kaos i Tyrkiet: Stort antal dræbte og sårede under militært kupforsøg

2.839 soldater er blevet anholdt i forbindelse med blodigt kupforsøg fredag og natten til lørdag.

Tyrkiets strategiske position er afgørende for den sikkerhedspolitiske stabilitet i Europa. I forvejen har Tyrkiets kaotiske flygtningepolitik ført til europæisk destabilisering og britisk exit fra EU, siger de værste pessimister i Washington. Og det kan risikere at blive langt værre. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kupforsøget i Tyrkiet har indtil videre kostet 265 mennesker livet. Det oplyser Tyrkiets premierminister, Binali Yildirim.

161 af disse er politibetjente, civile og andre, mens de resterende 104 udgøres af kupmagere.

Samtidig meldes 1.440 mennesker såret på tværs af landet, hvor folk har demonstreret mod kupforsøget.

En regeringskilde oplyser desuden til Reuters, at antallet af medlemmer af det tyrkiske militær, der er blevet tilbageholdt efter kupforsøget, nu er oppe på 2.839.

Og ifølge nyhedsbureauet AFP har knap 200 soldater lørdag morgen overgivet sig ved det tyrkiske militærs hovedkvarter. 50 andre overgav sig tidligere på morgenen.

Tv-billeder viste tidligt lørdag soldater forlade kampvogne og gå med hænderne over hovedet på en af broerne, der løber over Bosporusstrædet i Istanbul.

Tidligere har et øjenvidne angiveligt set soldater overgive sig til væbnet politi på Taksimpladsen i Istanbul. Andre vidner siger til nyhedsbureauer, at Erdogan-tilhængere er gået til angreb på nogle af de kupmagere, der har overgivet sig.

I en skriftlig udtalelse natten til lørdag sagde den del af militæret, der står bag kupforsøget i Tyrkiet, dog, at den fortsat kæmper. Det skriver Reuters.

Præsident Recep Tayyip Erdogan betegner kupmagerne som »forrædere«, der vil modtage den »højest mulige straf«:

»Kuppet er blevet udført af et mindretal inden for militæret. De vil få den hårdest mulige straf at føle. Deres handlinger viser, at det er vigtigt at få ryddet op i militæret,« sagde Erdogan natten til lørdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Præsidenten beskylder sin ærkefjende, imamen Fethullah Gülen, for at stå bag kuppet.

Men Gülen benægter enhver form for involvering, skriver den britiske avis The Guardian.

»Jeg fordømmer på det kraftigste forsøget på et militærkup i Tyrkiet. Regeringsmagten bør vindes gennem en proces med frie og retfærdige valg, ikke med tvang,« siger han ifølge avisen.

»Som en, der har lidt under flere militærkup i løbet af de seneste fem årtier, er det særligt fornærmende at blive beskyldt for at have tilknytning til et sådant forsøg.«

Fethullah Gülen er i dag bosat i USA.

Situationen i Tyrkiets største byer har bedst kunnet beskrives som stærkt kaotisk.

Nyhedsbureauer og øjenvidner meldte ved 3-tiden natten til lørdag fortsat om eksplosioner og gadekampe rundt omkring i Tyrkiet.

I Istanbul-lufthavnen Atatürk, ved Tyrkiets parlament samt ved Taksimpladsen var der meldinger om eksplosioner.

Det skete, selv om den tyrkiske efterretningstjeneste MIT tidligere erklærede kuppet mod præsident Erdogan for "afværget". Det skete før klokken 02.00 ifølge nyhedsbureauet dpa.

Nyhedsbureauet Reuters meddeler, at den statslige tv-kanal TRT er begyndt at sende igen, efter at der i timevis har været sort skærm, hvis man slog over på stationen.

En fløj af militæret menes fredag aften at have taget kontrollen med netop TRT.

Det var på denne kanal, at det blev meddelt, at der var erklæret militær undtagelsestilstand, og at Tyrkiet nu blev styret af et såkaldt fredsråd. Desuden lød det, at der var udgangsforbud i Tyrkiet.

OVERBLIK: Det ved vi indtil videre:

* Lørdag morgen siger tyrkiske myndigheder, at kampene er så godt som overstået, og tv-billeder viser kupmagere, der overgiver sig til regeringsstyrker.

* Den del af militæret, der står bag kupforsøget i Tyrkiet, har dog udsendt en meddelelse, hvor der står, at de vil kæmpe videre.

* 265 mennesker er omkommet ved kampe i Tyrkiets største byer, oplyser Tyrkiets premierminister, Binali Yildirim. 104 af disse er kupmagere. Yderligere 1.440 er såret.

* 2.839 medlemmer af den tyrkiske hær er blevet tilbageholdt rundt omkring i Tyrkiet for at have været involveret i kupforsøget. Det oplyser Binali Yildirim. Tyrkiske myndigheder oplyser desuden, at 29 oberster og fem generaler er blevet fjernet fra deres poster.

* Kuppet blev først kendt i offentligheden, da den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, omkring klokken 22 dansk tid sagde, at der er et kupforsøg i gang i Tyrkiet.

* Cirka en time senere annoncerede den statslige tv-station TRT, at et kup fandt sted, og at der var indført militær undtagelsestilstand i landet. TRT gik efterfølgende i sort, men senere på natten begyndte stationen at sende igen.

* I løbet af natten mellem fredag og lørdag har der i Istanbul været meldinger om eksplosioner i Atatürk-lufthavnen og på Taksimpladsen, mens der i Ankara meldes om adskillige eksplosioner ved parlamentet.

* Erdogan landede i Istanbul omkring klokken 3 natten til lørdag. Her sagde han, at han forbliver Tyrkiets præsident, og at han vil straffe kupmagere hårdt samt rydde op i militæret. Han skød skylden for kuppet på sin ærkefjende, imam Fethullah Gülen.

* Samtlige politiske partier i parlamentet i Tyrkiet samt en lang række militære ledere har i løbet af natten meldt ud, at de støtter præsident Erdogan. Den øverste general for Tyrkiets militær er dog ifølge præsident Erdogan forsvundet.

* Udenrigsministeriets Borgerservice har opdateret sin rejsevejledning, så man nu fraråder alle unødige rejser til Tyrkiet.

/ritzau/