Kaos i redningsarbejde

I løbet af søndagen blev kun én person reddet levende ud af ruinerne, og det sent ankomne danske redningshold er endnu ikke kommet i aktion.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De internationale redningshold i den jordskælvsramte sydiranske by Bam måtte i går aftes indstille deres arbejde på grund af de kaotiske tilstande i byen og manglende overblik over situationen. Det danske nødhjælpshold, som på grund af forsinkelser først ankom til området i går formiddag, nåede slet ikke i aktion, før redningsarbejdet blev indstillet.

»Vores redningsfolk i Bam venter nu på besked fra den centrale styringsgruppe om, hvilket område de kan gå i gang med at eftersøge for overlevende,« siger Jørgen Holst, underdirektør i Beredskabsstyrelsen og det danske bindeled til eftersøgningsholdet i Iran.

Indtil videre er 1.000 mennesker blevet reddet ud af de sammenstyrtede huse efter jordskælvet, men i løbet af i går blev kun en enkelt overlevende gravet ud af ruinerne. Det var en 14-årig iransk pige, som blev fundet hårdt såret efter mere end 50 timer under et sammenstyrtet hus, fortæller Ted Pearn, FNs udsendte koordinator af redningsarbejdet i Bam.

Den lokale organisering af eftersøgningsarbejdet har hidtil ikke været god nok, og natten til i dag bliver brugt til at reorganisere de 26 internationale redningshold, så alle områder i byen bliver systematisk undersøgt.

Blokerede veje
Det danske redningshold, der ankom som det sidste til Bam, havde store problemer med at komme fra lufthavnen og ind til den centrale del af byen. Vejene var blokerede af iranere uden hjem, som i stort tal var på vej væk fra området. Samtidig var mange pårørende på vej mod byen for at søge efter venner eller familie.

Det danske redningshold har brugt tiden på at slå lejr og gøre det medbragte redningsudstyr klar, så de seks redningshunde og de 55 udsendte redningsarbejdere er klar til at gå i gang tidligt i dag.

»Håbet om at vi finder overlevende er minimalt. Husene er generelt af meget dårlig kvalitet dernede, og kun få steder i byen er der kældre, hvor folk har en chance for at overleve i så lang tid efter jordskælvet,« siger Jørgen Holst.

Et hold på 11 personer fra Læger Uden Grænser i Danmark var i går i gang med at behandle nogle af de mange sårede efter jordskælvet.

»Meldingerne fra vores folk i Iran lyder på, at jordskælvet er det værste, de har oplevet med hensyn til døde og tilskadekomne,« siger Søren Brix Christensen, formand for Læger Uden Grænser i Danmark.

Han fremhæver, at nu er hjælpearbejdet gået ind i sin anden fase, hvor det er vigtigere at hjælpe de mange sårede og hjemløse, end at søge efter flere overlevende i ruinerne.