Kaos i Nepal: Hver time tæller i jagten på overlevende

Myndigheder og nødhjælpsorganisationer arbejder søndag på højtryk for at redde menneskeliv efter lørdagens kraftige jordskælv. Situationen er kaotisk og desperat, melder Red Barnet.

Myndigheder og nødhjælpsorganisationer arbejder søndag på højtryk for at redde menneskeliv efter lørdagens kraftige jordskælv. Situationen er kaotisk og desperat, melder Red Barnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: NARENDRA SHRESTHA

»Situationen er lige så kaotisk og desperat som frygtet, og hver time tæller i Nepal lige nu.«

Det vurderer vicegeneralsekretær i Red Barnet, Jonas Keiding Lindholm, cirka et døgn efter, at et jordskælv målt til 7,9 på Richterskalaen ramte Nepal lørdag morgen dansk tid, og som indtil videre har kostet mere end 1.900 mennesker livet.

»Efter et jordskælv har vi cirka 72 timer til at redde folk ud af sammenstyrtede bygninger og ruiner, eller så dør folk af iltmangel og mangel på vand. Så det er absolut afgørende, at bjergnings- og livredningsindsatsen får et markant nøk opad,« siger vicegenerelsekretæren til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge Jonas Keiding Lindholm er omfanget af jordskælvets ødelæggelser langt fra klarlagt endnu, og han frygter, at både dødstallet og antallet af tilskadekomne fortsat vil stige markant de kommende døgn:

»Der er kolossale udfordringer i Nepal, for det er et ekstremt fattigt land. Mange bygninger er gamle, de er faldet sammen som papirhuse, og rigtig mange veje i Nepal er meget smalle, så der skal stort set bare et enkelt stenskred eller jordskred til, før vejen er blokeret i flere timer eller hele dage. Derfor er der rigtig mange landsbyer rundt omkring i bjergene - og også tæt på epicentret - som ikke har set skyggen af en bjergningsindsats endnu. Så vi gruer for, hvor galt det står til i de områder.«

Red Barnets vicegenerelsekretærforklarer, at Nepal trods indsatser på katastrofeområdet ikke er godt nok klædt på til at håndtere jordskælv som lørdagens.

»Landet er - på trods af mange års fokus på katastrofeforebyggelse og udvidelse af kapaciteten til netop katastroferespons - både politisk og kapacitetsmæssigt slet ikke der, hvor det burde være.«

Lørdagens jordskælv er det kraftigste i Nepal i 81 år. Ved et skælv på 8,3 i 1934 blev 8.500 mennesker dræbt.