Kaos i Libyen får landet til at bede om hjælp fra Nato

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger, at Nato har fået en officiel anmodning om hjælp fra Libyen.

Libyens statsminister har bedt Nato om at hjælpe landet. Alliancen går nu i tænkeboks for at vurdere, hvordan et bidrag kan se ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND

Libyens statsminister har bedt Nato om at hjælpe landet. Forsvarsalliancen går nu i tænkeboks for at vurdere, hvordan et bidrag kan se ud.

- I går modtog jeg en formel forespørgsel fra Libyens statsminister, Fayez al-Sarraj, der har bedt om råd og ekspertise fra Nato om forsvars- og institutionsopbygning, siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

Libyen har været præget af kaos og anarki siden borgerkrigen i 2011.

Landet har tidligere været i Natos søgelys, fordi der strømmer flygtninge og migranter fra Mellemøsten og Nordafrika til landet for at søge mod Europa.

Nato-landene frygter, at den militante bevægelse Islamisk Stat forsøger at smugle jihadister ind i de europæiske lande med flygtningestrømmene.

Anmodningen fra Libyen bliver nu overvejet af medlemslandene, lyder det fra generalsekretæren.

- Nu har vi modtaget forespørgslen. Natos råd vil snarest muligt diskutere, hvordan den skal tages videre, siger Stoltenberg.

Anmodningen kommer efter, at Nato-landenes forsvarsministre på deres møde onsdag i Bruxelles besluttede at oprette en ny koordinationsenhed.

Den skal lægge i Napoli i Italien og skal indsamle og analysere informationer fra lande som Libyen, Syrien og Irak.

Det nye center skal øge Natos muligheder for at deltage i kampen mod terror, i særdeleshed mod Islamisk Stat.

Siden Libyens tidligere diktator Muammar Gaddafi blev væltet og dræbt i 2011 i sin hjemby Sirte, har det nordafrikanske land lidt under kaos og tumult.

Flere Nato-lande - herunder Danmark - støttede dengang oprørerne, der bekæmpede regimet, fra luften.

Siden har der været et magttomrum i landet, hvor samlingsregeringen, der er støttet af FN, ikke har kunnet fastholde sit greb om landet.