Kandidaten Trump kan give gnidninger i det dansk-amerikanske forhold

Danske politikere står i kø med skarpe udfald mod den republikanske præsident-kandidat. Usædvanligt og stik imod traditionen om ikke-indblanding i amerikanske valgkampe, lyder det fra flere eksperter.

Ifølge seniorforsker Hans Mouritzen bruger de danske politikere kritikken af Donald Trump til at positionere sig indenrigspolitisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT

Donald Trump skifter holdninger, som vi andre skifter undertøj. Trump lyver, han er utilregnelig og en kandidat, »der med mindelser om fascistisk pøbelbegejstring fejer al modstand til side på ryggen af slet skjult racisme, kvindeforagt, foragt for retsstaten og tilpassede synspunkter til den enkelte situation.«

Danske politikere – inklusive et par ministre – lægger ikke fingrene imellem, når de kommenterer Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump. Og det er opsigtsvækkende, mener flere eksperter, der kun kan komme på et enkelt fortilfælde. Det var i 1980erne, hvor Svend Auken og andre af Socialdemokratiets topfolk kaldte USAs daværende præsident, Ronald Reagan, for »en skydegal cowboy«.

»Kritikken af Donald Trump er ganske usædvanlig og bryder med traditionen om ikke at blande sig i amerikanske valgkampe og tage parti,« siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Hans Mouritzen. Han hæfter sig især ved, at koret af kritikere også omfatter ministre.

Det er således ingen ringere end Venstres udenrigsminister, Kristian Jensen, der beskylder Donald Trump for »at skifte holdninger, som vi andre skifter undertøj.«

»Det bliver meget, meget mere besværligt at arbejde sammen med USA. For det er jo ikke til at vide, hvad han (Trump. red.) mener i morgen,« fastslog Kristian Jensen over for DR på et tidligere stadie i valgkampen.

I marts beskrev justitsminister Søren Pind (V) i en kronik i Jyllands-Posten Donald Trump som en repræsentant for en såkaldt »demokratisk legitimeret fascisme«.

Indenrigspolitiske point

Ifølge seniorforsker Hans Mouritzen bruger de danske politikere kritikken af Donald Trump til at positionere sig indenrigspolitisk.

»Målinger viser, at opbakningen til Trump i den danske befolkning er utrolig lav, og så kan politikerne herhjemme score nogle billige point ved at lange ud efter manden,« siger han.

»Selv Dansk Folkeparti holder sig næsten tilbage med at sige noget pænt om Trump,« siger Peter Kurrild-Klitgaard, der er professor og USA-ekspert ved Københavns Universitet. Han henviser til, at DFs og Trumps holdninger til muslimske indvandrere ellers flugter meget godt.

Torsten Jansen, der i en årrække var leder af afdelingen for Public Affairs på den danske ambassade i Washington D.C. og i dag rådgiver danske virksomheder på det amerikanske marked, peger på endnu en forklaring på danske politikeres skarpe udfald mod Trump.

»De anser det nok for helt usandsynligt, at Trump vinder. Men skulle dette alligevel ske, så har de danske politikere et problem,« siger Torsten Jansen, der er partner i kommunikationshuset LEAD Agency.

»Fair« at kritisere Donald Trump

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, der blandt andet har beskyldt Trump for »at lyve«, erkender, at udfaldene er »ekstraordinære«.

»Men Donald Trump er også en ekstraordinær person,« begrunder V-ordføreren, og understreger at han ikke blander sig i den indenrigspolitik, som Trump går til valg på.

»Det er hans udenrigspolitik, som oprigtigt gør mig meget nervøs. Men vi vil selvfølgelig gøre alt for at få et konstruktivt samarbejde, såfremt han vinder valget,« siger Michael Aastrup Jensen.

Også den tidligere radikale udenrigsminister Martin Lidegaard forsvarer sin indblanding.

»Jeg har faktisk overvejet, om det er i orden, at vi blander os, for vi skal jo kunne samarbejde bagefter. Men det, Trump står for, har direkte betydning for vores sikkerhed, og derfor synes jeg, at det er fair, at vi siger, at vi håber, at det er den nuværende kurs i USA, der forsætter,« siger Martin Lidegaard.