Kan vi »helbrede« de mænd, der betaler for sex?

Eksperiment: At bekæmpe prostitution ved at rehabilitere de mænd, der opsøger den.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der sad de så.

Otte mænd med armene over kors og med god afstand mellem benene. Mutte. Defensive. Afventende. Alle taget af politiet for at forsøge at købe sig til sex.

Der var dem, der havde betalt bøder, og der var dem, der havde været i fængsel. Nogle af de otte mænd stod anført som sexforbrydere i arkivet hos politiet i den amerikanske nordvestlige delstat Washington, hvor prostitution er ulovligt.

De sad nu i et beige klasseværelse-lignende rum til den endelige – og vel mest usædvanlige – del af deres straf.

Mændenes program de kommende to måneder: At reflektere over, hvad der førte dem til motellerne og p-pladserne, hvor de blev arresteret. Og til syvende og sidst: At komme på ret kurs i livet efter otte intense uger med oplæg, indrømmelser, gruppearbejde, opgaver og nye sociale relationer.

Der var »Steve« på 60. Skilt. Beskyldt for at stalke og med adskillige polititilhold. Han havde reageret på en far-datter-session på et fetish-site.

Og »David« på 51. Nybegynder på computeren, der var en tur på Craigslist for at finde reservedele til sin bil, da han faldt over en lille annonce med helt unge kvinder. Han endte med at chatte med en Jen, der spurgte ham, om det var ok, hun var under 18? »David« havde en fortid med prostituerede, og snart stod han foran 7-Eleven som aftalt. Jen kom ikke – kun politiet.

Scenerne er beskrevet minutiøst af det amerikanske magasin GQ, der for nylig satte gang i debatten med historien »Can We ’Cure’ the Men Who Pay for Sex«, der går tæt på holdet med de otte mænd og det otte uger lange forløb.

Manden, der fik idéen til kurset, hedder Peter Qualliotine. Han var med at stifte Organization for Prostitution Survivors, en Seattle-baseret forening som i årevis har hjulpet kvinder, der er endt i prostitution. Det var her, han nåede frem til en erkendelse af, at problemet med prostitution lettere løses, hvis man går til de mænd, der er villige til at betale for sex.

Da Peter Qualliotine fik idéen, kendte han udmærket til de såkaldte John Schools, hvor mænd, der havde forsøgt at købe sig til sex, ofte havnede. Som på en køreskole mødtes man en eftermiddag, så en video eller to – og det var stort set det, som han siger til GQ. Eksperimentet, han havde i tankerne, skulle være meget mere end det. Det skulle lære dem noget om kærlighed, respekt og alt det gode i livet.

Er Peter Qualliotines eksperiment en succes?

Vi ved det ikke. Der er positive reaktioner og positiv omtale, men forsøget er stadig så ungt, at der hverken er tal eller statistik, der bekræfter det.

Vi ved dog, at det har skabt stor debat. Især på sociale medier, hvor en bemærkning som denne får mange ’likes’ og reaktioner:

»Det korte svar, nej (om man kan helbrede mænd, der betaler for sex, red.). Et andet spørgsmål; kan vi kurere kvinder der bruger deres kroppe for penge? Samme svar. Mennesket finder altid en måde at overgive sig til sine lyster, og der vil altid være nogen til at hjælpe med disse lyster. Det store spørgsmål er i stedet: Kan vi helbrede mennesket fra at være et menneske?«