Kan Strauss-Kahn betale sig ud af Rikers Island?

Den tidligere IMF-chef tilbyder en million dollar i kaution for at skifte fængsel ud med husarrest.

Dominique Strauss-Kahn i retten i New York City. Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom Dominique Strauss-Kahns professionelle skæbne ser ud til at være afgjort med opsigelsen af sin chefstilling i Den Internationale Valutafond i dag, bliver hans fremtid i et af New Yorks mest berygtede fængsler afgjort i morgen.

Opsigelsen skete i et brev til Den Internationale Valutafonds bestyrelse, hvor Dominique Strauss-Kahn fastholder sin uskyld i sagen men fratræder sin stilling med øjeblikkelig virkning.

Den nu tidligere chef for Den Internationale Valutafonds midlertidige husly i det berygtede Rikers Island-fængsel i New York kan slutte i morgen, fredag.

Stor uenighed om voldtægt

Dominique Strauss-Kahn er sigtet for at have forbrudt sig analt og oralt mod en 32-årig stuepige i sin suite på Sofitel Hotel i New York. Han blev pågrebet i et fly natten til søndag i noget, som er blevet udlagt som et desperat flugtforsøg fra gerningsstedet.

Fredag tager en storjury stilling til, om den tidligere chef for Den Internationale Valutafond (IMF) kan løslades mod en klækkelig kaution. Strauss-Kahn har ansøgt juryen en gang før og fik afslag, men denne gang vil den tilbageholdtes advokat tilbyde en million dollars i kaution for at få sin klient sat i husarrest med en fodlænke, som skal holde opsyn på IMF-chefen døgnet rundt. .

Også den 32-årige stuepige, som Strauss-Kahn angiveligt skulle have forulempet, har afgivet sin forklaring til storjuryen i nat dansk tid, og beslutningen kommer blandt andet til at bero på hendes udsagn.

Kvindens advokat, Jeff Saphiro, vil ikke udtale sig om sin klients vidneudsagn, men understreger, at der var tale om et overgreb og ikke frivillighed fra kvindens side, som Strauss-Kahns advokater påstår. De har fastholdt, at de retsmedicinske beviser mod Kahn ikke underbygger forklaringen om, at der var tale om et overgreb.

Afgang forventelig

Strauss-Kahns afgang kommer ikke som noget chok for det internationale samfund, hvor flere de sidste dage har spekuleret i, hvem der skulle afløse den 64 årige chef for Den Internationale Valutafond. I går aftes havde den danske finansminister, Claus Hjort Frederiksen, en klar holdning til Strauss-Kahns fremtid som chef:

- Han må trække sig fra det job. Han har gjort sig ekstremt sårbar over for alle mulige anklager før i tiden, der kan dukke op, og det kan en chef ikke have i sådan en stilling, sagde han til TV2 News.

IMFs vigtigste donorland, USA, sagde med finansminister Timothy Geithners ord, at Strauss-Kahn "øjensynligt ikke er i stand" til fortsat at lede valutafonden.