Kan skandaleramt general blive afløseren for Trumps skandaleramte sikkerhedsrådgiver?

Efter skandalen med Michael Flynn har Donald Trump særligt to navne i spil til at afløse ham på posten som national sikkerhedsrådgiver.

David Petraeus er en af favoritterne til at blive Donald Trumps nye nationale sikkerhedsrådgiver - men er spærret fra at tage jobbet indtil april på grund af sagen med tidligere affære. REUTERS/Jason Reed/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON REED

WASHINGTON: Han er vellidt og har al den nødvendige erfaring, men er belastet af en affære med en forfatter, som han røbede fortrolige oplysninger til, da hun skrev hans erindringer.

Vi taler naturligvis om den tidligere general og CIA-direktør, David Petraeus, der nu af flere amerikanske medier nævnes som en af favoritterne til at blive Donald Trumps nye nationale sikkerhedsrådgiver, efter at Michael Flynn onsdag måtte trække sig efter en eskalerende skandale og blot 24 dage på posten.

Petraeus har ledet USA's styrker i både Irak og Afghanistan. I Irak stod han i spidsen for oprørsbekæmpelse, og han blev meget populær og modtog stor anerkendelse såvel i USA som i Europa, da han i slutningen af 2000'erne formåede at dæmme op for volden i Irak.

I 2010 blev han udnævnt som øverstbefaldende general for de amerikanske og allieredes tropper i Afghanistan. Kort efter sin pensionering i 2011 blev han af præsident Barack Obama udnævnt til CIA-direktør. Men den stilling trak han sig vanæret fra, efter det var blevet afsløret, at den gifte general havde haft en affære med kvinden, som skrev hans biografi.

Selv forklarede han i en pressemeddelelse sin opsigelse med, at han havde udvist »ekstrem dårlig« og »uacceptabel« dømmekraft, eftersom han havde været gift i 37 år – i øvrigt præcis lige så længe som han havde gjort tjeneste i militæret.

En kulegravning af sagen, som justitsministeriet stod for, afslørede desuden, at David Petraeus havde givet kvinden, der skrev biografien, indsigt i hemmelige militære efterretningsoplysninger.

Petraeus erklærede sig i 2015 skyldig i anklagen og accepterede at betale 100.000 dollar i bøde og tillige to års prøvetid, før han igen kunne indtage et offentligt hverv. Denne prøvetid udløber først til april, så hvis Trump vælger ham til ny national sikkerhedsrådgiver, kan han umiddelbart først påtage sig jobbet til april.

Efter valgsejren i november overvejede Donald Trump at udnævne David Petraeus til udenrigsminister, men posten gik i stedet til Rex Tillerson, den tidligere topchef for Exxon Mobil.

Indtil videre er den pensionerede trestjernede generalløjtnant Keith Kellogg blevet udnævnt som fungerende national sikkerhedsrådgiver, men det er kun til, at Donald Trump har besluttet sig for sin endelige nominering.

Muligheden for at Keith Kellogg får posten permanent er dog også til stede. Kellogg arbejdede direkte under Michael Flynn som det nationale sikkerhedsråds stabschef – men i under en måned og indtil balladen om Flynns telefonsamtale med den russiske ambassadør Sergey Kisljak tvang ham ud af jobbet og Kellogg ind som fungerende leder af rådet.

Den pensionerede viceadmiral Bob Harward, der i mange år gjorde tjeneste i de amerikanske specialstyrker, SEAL, har ifølge amerikanske medier dog en større chance for at få jobbet. Under Barack Obama arbejdede han i Det Hvide Hus og var stedfortrædende chef for US Central Command.

Som barn tilbragte han flere år i Iran, hvor hans far tjente som amerikansk søofficer.

Siden sin pensionering fra militæret har han været direktør i Lockheed Martin, der producerer og sælger avanceret teknologi til krigsfly til ikke mindst det amerikanske forsvarsministerium.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.