Kan nogen stoppe Trump? Hallo, er der nogen…?

Marco Rubio var udset til at være etablissementets brandmur ved den republikanske afstemning i Nevada i nat. Men Trump vandt - og han vandt stort. Det ligner noget, som ingen tør tænke på. En præsidentkandidat Trump.

Donlad Trump vandt igen i nat. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE NELSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Donald Trump vandt - og han vandt stort. Men det har han nu gjort i tre amerikanste stater i træk, og det er for såvidt ikke den største nyhed fra nattens partiafstemning i Nevada.

Den største nyhed er taberen, og taberen er ironisk nok ikke ham, som blev nummer sidst i feltet, men derimod ham, som blev nummer to: Marco Rubio.

Rubio blev på de sociale medier bokset rundt blandt vittighedsmagere, og ifølge Fox News var han så nedslået over resultatet, at han gik i seng, da nogle få pct. af stemmerne var talt op.

Hvorfor er hans andenplads så slem? Det er ikke nødvendigvis tallene i sig selv, selv om de er slemme nok. Med godt 20 pct. af stemmerne talt op, står Trump til at vinde 46 pct. af de republikanske vælgerne i Nevada, Marco Rubio står til 24 pct. og Ted Cruz til 20 pct.  Det er et nederlag, som vil noget.

Men nederlaget bliver forstærket af forventningerne om noget helt andet. For Nevada var udset til at være den stat, hvor Rubio vendte momentum og for alvor gav Trump modstand. For kort tid siden udråbte en avis Nevada til »Rubios brandmur,« og avisen opremsede alle de faktorer, som var i hans favør. Rubio havde som den eneste af kandidaterne boet i Nevada; han har en fortid som mormon, og fem pct. af beboerne er mormoner; han er cubansk-amerikansk, og over 20 pct. af indbyggerne er latino; og han er den kandidat, som har brugt flest penge i staten og opbygget den største organisation, endda med Nevadas viceguvernør i spidsen.

Læg dertil, at rivalen Jeb Bush droppede ud efter primærvalget i South Carolina lørdag, og alle eksperter var enige om, at det i den grad ville gavne Marco Rubio. »Nu samler hele det Republikanske etablissement sig om Marco Rubio,« sagde snakkehovederne på CNN; Rubio ville få penge, han ville få støtte fra store navne i partiet, og i talrige medier så vi analyser om, at Rubio ville få alle Bushs stemmer plus det løse, og dermed ville han overtrumfe Trump.

Nevada skulle vise, om det alt sammen var sandt - og svaret ruller i disse timer ind, og svaret er et rungende nej.

Ifølge exit-målingerne vandt Trump blandt de højrereligiøse, han vandt blandt mormoner, han vandt blandt de meget konservative, de noget konservative og de moderate, og manden, som har kaldt mexicanere for voldtægsmænd og tyveknægte - han vandt også blandt latinoer.

Dermed har Trump vundet i tre ud af fire af primærvalgsstaterne i februar, og i den fjerde fik han en andenplads, og han har vundet 60 pct. af alle delegerede udlodet i februar.

Og han har vundet i et felt, som i det meste af måneden har været på seks kandidater eller mere, og det er ikke bare momentum; det er dominans.

Hvad Rubio-folkene siger?

De forsøgte først i nat at spinne andenpladsen som en hæderlig placering, som betød, at deres mand nu var »velpositioneret« forud for Supertirsdag - 1. marts, hvor 13 stater og territorier går til primærvalg - men det blev hurtigt til en rullende vittighed på Twitter. For det er, hvad Rubio-folkene har sagt, efter han blev nummer tre i Iowa, fem i New Hampshire, to i South Carolina, og det er også, hvad etablissementets mænd har hævdet på TV. Men som Kevin Magnussen også fandt ud - hvis man i medierne bliver solgt som en vinder, skal man også vinde noget. Ellers er man ikke bare en taber, men en dobbelttaber, fordi man både taber i tal og forventninger.

Så hvad nu?

Trump har vundet februar, og han har vundet februar stort, og en Republikansk kandidat har aldrig før vundet New Hampshire, South Carolina og Nevada uden senere at blive partiets præsidentkandidat. Og den toneangivende konservative website Drudge Reports konstaterede også onsdag morgen: »Den republikanske præsidentkandidat er: Donald J. Trump.«

Selvfølgelig kan han stoppes. Nevada er kun det fjerde primærvalg ud af over 50, og Trump har vundet under 100 ud af de 1.237 delegerde, som der skal til for at blive nomineret som præsidentkandidat. Men problemet for Marco Rubio og Ted Cruz er, at det er umuligt at få øje på hvor, hvornår og hvordan dynamikken i valgkampen skal ændre sig. Ved Supertirsdag i næste uge bliver over 600 delegerede fordelt, bl.a. i store stater som Texas, Virginia og Georgia, og ifølge målingerne er Rubio ikke foran i én eneste af dem, og Ted Cruz fører kun i sin hjemstat, Texas, og det er endda knebent.

Alle andre steder er Trump i spidsen, og fysikkens love sikrer, at hans føring ikke bliver mindre efter Nevada. Konsekvensen kan blive, at Drudge Reports oplever noget, som ikke sker så tit. Websitet får ret. Donald Trump bliver den republikanske præsidentkandidat.