Kan man kræve at mor og far fjerner de kiksede babybilleder fra Facebook?

En ung kvinde i Østrig sagsøger ifølge ugeblad sine forældre, fordi de ikke vil fjerne mange hundrede Facebook-billeder af hende som barn.

D. Sharon Pruitt lagde i 2009 dette billede af sin datter ud til offentliggørelse under »Creative Commons«-rettighederne med teksten: »Hun græder kun, fordi jeg ikke ville købe et badebassin til hende i dag. Det vil jeg snart, men det er stadig for koldt - 15 grader på en god dag - og det er midten af marts :-)«.Måske vil Pruitts datter som 18-årig om nogle år også forlange at få fjernet sit tude-billede. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NB: Flere tyske og østrigske medier rejser tvivl om baggrunden for denne historie. Det regionale dagblad i Kärnten »Kleine Zeitung« har ikke kunnet få bekræftet hos Landsretten i Klagenfurt, at en sag om forældres Facebook-billeder skulle være på vej. Rettens talskvinde har kun hørt om sagen fra pressen. I princippet kan sagen dog også være anlagt ved andre domstole. Ligeledes kan Kleine Zeitung ikke få historien bekræftet hos det store advokatfirma, der nævnes ved navn i den oprindelige artikel. En partner oplyser, at firmaet har haft en forespørgsel om Facebook-billeder, men at man ikke fører sagen for en klient. Den tyske avis Berliner Morgenpost har uden held søgt at få en kommentar fra Die Ganze Woche, Østrigs mest læste ugeblad, som oprindeligt har bragt interviewet med den unge kvinde, hvis navn er ændret i artiklen. Die Ganze Woche har indtil videre ikke trukket historien tilbage eller reageret på henvendelser. Berlingske opdaterer, når vi ved mere om den østrigske historie.

Tilbage i 2009, da den østrigske pige A kun var 11 år gammel, fik hendes mor og far en Facebook-konto. Siden da har forældrene dagligt lagt billeder af deres datter ud på det sociale medie, enten helt nye billeder af A eller gamle babybilleder, som de fandt frem af gemmerne, skriver det østrigske ugeblade »Die Ganze Woche«.

»De var fuldstændigt grænseløse. Det var lige meget, om jeg sad nøgen i badekarret eller lå i min lille seng; hvert øjeblik blev fanget af kameraet og bagefter offentliggjort. De spurgte aldrig, om det var i orden med mig,« fortæller A til »Die Ganze Woche«.

A er nu fyldt 18 år og har, så snart hun blev myndig, lagt sag an mod sine forældre for at få dem til at fjerne de mange hundrede billeder af hende fra Facebook.

»Desværre så jeg først billederne, da jeg selv kom på Facebook som 14-årig. Da havde mine forældre allerede 700 Facebook-venner, som dagligt blev opdateret med nye billeder af mig. Jeg blev både ked af det og meget vred, og jeg forlangte at få fjernet de 500 billeder, de allerede havde lagt ud. Men det nægtede de. Derfor ser jeg ingen anden mulighed end at sagsøge, nu da jeg er fyldt 18 år. Jeg er træt af, at mine forældre ikke tager mig alvorligt,« siger A til »Die Ganze Woche«.

I mellemtiden er A flyttet hjemmefra, og det ser ud til, at hendes forældre ikke vil bøje sig og fjerne billederne, medmindre de bliver tvunget til det af retten.

»Nu vil hun jo ikke fotograferes af mig længere, men jeg anser det for min ret at offentliggøre de gamle billeder. Hun er vores barn, og for min kone og mig er det et dejligt familiealbum, som vores begrænsede gruppe af Facebook-venner også har stor fornøjelse af,« siger A's far til Die Ganze Woche.

Sagen kommer for retten til november, og det forventes at A vil få medhold i sit krav om at få billederne fjernet, skriver det tyske magasin PC Welt. Dertil kan komme en bøde til forældrene på op til 75.000 kroner for at krænke persondataloven.

Både i Østrig og i Danmark er det Datatilsynet, der afgør, om et billede må lægges på Facebook eller offentliggøres andre steder, fordi billeder anses for at være personoplysninger. Og reglerne er de samme i Danmark som i Østrig, at man som hovedregel kan kræve at få fjernet portrætbilleder af en selv.

Reglerne siger dog også, at såkaldte situationsbilleder gerne må offentliggøres, selvom det ikke er alle genkendelige personer på billedet, der har givet tilladelse. Situationsbilleder har ikke til formål at vise den enkelte person, og du må derfor tåle, at du kan genkendes på offentliggjorte billeder af fx. tilskuerne til en fodboldkamp, fodgængervrimlen i en gågade, kunderne i kø til et nyt storcenter osv.

Anderledes er det med portrætbilleder, hvor formålet er at afbilde netop det menneske, som ses på billedet. Her skal man have tilladelse, før billedet må offentliggøres. Du kan altså forlange at få fjernet billederne af dig, hvis andre har offentliggjort dit portræt på Facebook.

»Jeg har umiddelbart svært ved at se, at det skulle forholde sig anderledes, selvom billederne skulle være lagt ud af forældrene til det voksne og myndige barn,« siger specialkonsulent i Datatilsynet Helle Ginnerup-Nielsen til Berlingske.

Hun understreger, at hun ikke udtaler sig om den konkrete østrigske sag eller om eventuelle kommende sager af samme slags i Danmark.

Hvis personen på et portrætbillede er mindreårig, er det dog forældrene, som skal give tilladelsen til offentliggørelse. Beslutningen om at lægge børnebilleder ud på sociale medier eller ej har været diskuteret meget både herhjemme og i udlandet, men mest fra et forældresynspunkt.

Og det vil være et rent internt familieanliggende, om barnet selv er indforstået med forældrenes beslutning om at offentliggøre billederne. Myndighederne vil næppe hjælpe et barn eller en teenager med at få fjernet kiksede babybilleder fra Facebook, hvis diskussionen omkring middagsbordet går i hårdknude.

Men som voksen og myndig har man altså krav på at få sine portrætbilleder fjernet fra Facebook - også selvom det er mor eller far, der har lagt dem derud, fordi man ser så nuttet ud ...