Kan et Bollywood-ikon ændre en nation?

Er det Indien tolerant nok til at rumme hinduer, muslimer, buddhister og kristne? Svaret er i stigende grad nej, advarer en feteret skuespiller. Udtalelserne har fået fået en yderst intens debat til at rulle.

Skuespilleren Aamir Khan er muslim, mens han kone, Kiran Rao, er hindu. I sidste uge fortalte Aamir Khan om sit syn på tolerance i Indien, og nu er den diskussion blevet nationens samtaleemne nummer ét. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR

BEIJING: På det store lærred er Aamir Khan et af Indiens mest kendte og elskede ansigter. Han har grædt, sunget og danset sig gennem det meste og i et par årtier været blandt de mest feterede navne i Bollywood – den indiske pendant til Hollywood. Først som skuespiller og siden også som producent og instruktør. Priserne er regnet ned over ham. Også selv om han af principielle grunde holder sig på afstand, når filmindustrien hylder sig selv.

»Min personlige oplevelse af prisoverrækkelser er, at jeg ikke stoler på dem, så jeg foretrækker at holde mig væk,« har han udtalt. Aamir Khan siger, hvad han mener – også når holdningerne går imod strømmen. Det har tidligere skabt røre om hans person, men ikke i samme skala som nu. Denne gang er han trådt ind i et politisk og religiøst minefelt i et land, hvor kombinationen af de to ofte er sprængfarlig.

 

Siden Aamir Khan i sidste uge fortalte om sit syn på tolerance i Indien, er den diskussion blevet nationens samtaleemne nummer ét. Frygt og modløshed er på fremmarch udtalte Aamir Khan i et tv-interview, hvor han forklarede, at hans kone mente, at parret muligvis burde flytte til udlandet.

»Hun frygter for sit barn og for, hvordan atmosfæren omkring os kommer til at være. Hun er hver dag bange for at åbne avisen. Der er en voksende følelse af uro og modløshed. Man føler dig deprimeret og trist til mode.«

Aamir Khans bekymringer har rod i en debat, der er alt andet end ny i Indien. Den handler om, hvilken rolle religion bør have i samfundet og på det politiske plan. Mange mener, at det sekulære Indien har været på tilbagetog, siden premierminister Nerandra Modi sidste år kom til magten. Modi står i spidsen for det hindunationalistiske parti BJP, der nyder stor opbakning i befolkningen, hvor fire ud af fem er hinduer. Men Modi er blevet kritiseret for ikke at lægge tydelig afstand til trusler og overgreb mod religiøse minoriteter.

Muslim gift med hindu

Aamir Khan er muslim, mens hans kone er hindu. Udtalelserne om voksende intolerance fik med det samme landets sociale medier til at flyde over med kommentarer. Mange mente, at holdningerne var udtryk for manglende patriotisme. Politikere fra regeringspartiet BJP var da også hurtige til at lægge afstand til den ellers populære skuespillers synspunkter. En parlamentariker udtalte, at Aamir Khan kunne hjælpe med at løse Indiens problem med overbefolkning ved at flytte udenlands, mens et andet partimedlem argumenterede for, at det kun er personer med penge gemt af vejen i udlandet, der ønsker at forlade Indien.

»Der findes intet bedre land end Indien og ingen bedre nabo for en indisk muslim end en hindu. Hvordan er situationen for muslimer i Europa? Der er intolerance alle steder,« lød det fra partiets talsperson. Han forklarede i samme omgang, at diskussionen var orkestreret af Kongrespartiet – BJPs politiske ærkerivaler i oppositionen under ledelse af Rahul Gandhi, der også kastede sig ind i debatten.

»I stedet for at stemple alle, der sætter spørgsmålstegn ved regeringen, som upatriotiske eller motiverede af anti-nationale holdninger, burde regeringen række ud til folk for at forstå, hvad der bekymrer dem. Det er vejen til at løse problemer i Indien – ikke ved mobning, trusler og undertrykkelse,« lød det fra oppositionslederen Rahul Gandhi.

Hovedpersonen selv har taget situationen roligt. De mange hadske bemærkninger og personangreb, viser blot, at der er noget om sagen, skrev Aamir Khan senere på ugen på sin Facebook-profil. Her gjorde han det også klart, at han ikke har i sinde at forlade landet og ikke fortryder sine udtalelser.

Aamir Khan er da også vant til opmærksomhed. Siden gennembruddet i en ungdomsfilm fra 1988 har han medvirket i et utal af film. Tre af dem har sat rekord som bedst sælgende biograffilm i Indien. Internationalt er han kendt for sin hovedrolle i filmen »Lagaan«, der var blandt de nominerede i kategorien for bedste udenlandske film ved Oscar-uddelingen i 2002.

 

Undervejs i karrieren har Aamir Khan anvendt sin stjernestatus og filmproduktion til at sætte fokus på sociale, religiøse og politiske problemstillinger. Rollen som samfundsrevser bragte han til nye højder, da han blev vært for sit eget tv-show. Overgreb mod børn, æresdrab, og det indiske kastesystem var blot nogle af de ofte tabubelagte emner, han i den forbindelse kastede kritisk lys over.

Dette var også grund til, at Khan i 2012 kom på forsiden af Time Magazine og året efter på magasinets liste over klodens 100 mest indflydelsesrige personer. Teksten på forsiden spurgte: »Kan en skuespiller ændre en nation?« Det er mmuligvis at sætte forventningerne højt. Også selv om Aamir Khan endnu engang har vist, at han har mere at byde på end Bollywood-romantik.